Рецепта за пицоподобна мица

2
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Пици, мици… Да, и миците съществуват!

Шеговитата, римуващата се с „пица“ дума идва от английските „meat” (месо) и „pizza” (пица) – получава се „meatza”. Цаката на мицата е в блата, който е направен не от тесто, а от месо, и по-точно – кайма. Това прави пицоподобния специалитет по-предпочитан от привържениците на мръвката, а и от непривържениците на брашното.

Е, вегетарианците ще бъдат разочаровани, но не съвсем, защото само да произнесеш думата „мица“ е забавно, дори и без да се налага да я ядеш.

А сега, който се чувства заинтригуван, може да си спретне една „meatza”. Ще са му нужни:

800 г кайма 2 яйца 1 глава лук сол и подправки според вкуса – риган, босилек, кимион, чубрица и др. продукти за плънката – чушки, кашкавал, лук, маслини, гъби… пак според вкуса

Нека месото и пицата започнат да стават на мица. За да се получи това, първо хубаво се замесва каймата с яйцето, лука и подправките – това е сместа за блата.

След това фурната се пуска на 190 градуса. Тавата се застила с готварско фолио или още по-добре – хартия за печене (за да се избегне залепването). Каймата се изсипва за основа.

Отгоре се поставят вкусотиите за плънката, а ако ще има кашкавал, се добавя накрая – да си се разтапя.

Във вече горещата фурна се слага суровият специалитет. Би трябвало за около 40 минути да е готов, но времето зависи от индивидуалните фурнаджийски възможности.

Накрая си имате вкусна хрупкава мица! Може да споделите своите нетрадиционни рецепти с колегите от Fitwell.bg тук. 

Още страхотни кулинарни идеи:

Най-хубавата торта 

Свалки с гликемичния индекс

Пушена пилешка салата