Кристина Спасова пред БЛИЦ: Ще публикувам всички спечелени поръчки и тези, по които кандидатстваме!

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Сочената за близка до ексминистъра на земеделието Мирослав Найденов – Кристина Спасова, започва съдебни битки срещу клеветници. Това съобщи тя пред БЛИЦ. Бившата пиарка на земеделското ведомство по времето на ГЕРБ, която сега има своя фирма за връзки с обществеността, за пореден път влезе в устата на хората преди дни, когато стана ясно, че е спечелила обществена поръчка за 348 хиляди лева. 25-годишната дама е сключила договор чрез фирмата си „БММС“ с „Главна инспекция по труда“. Парите идват по линия на Оперативна програма „Човешки ресурси“, а самата поръчка е възложена по време на служебното правителство на Марин Райков. Фирмата на Кристина Спасова трябва да организира 13 еднодневни семинара за 500 служители на ръководни позиции, които Спасова ще обучава на „безопасност и здраве при работа“.

Информацията за поръчката, за която БЛИЦ вече съобщи, бе разпространена ден преди Мирослав Найденов да обяви името на новата си партия – БАСТА, която прави заедно с други отцепници от ГЕРБ. Според самия Найденов атаката срещу Кристина е удар по самия него. Спасова пък е възмутена, че спечелването на търга е наречено от медиите „скандал”. „Не е новина, още по-малко скандал, че българска фирма проверена от всички възможни институции, е спечелила открит конкурс, който не е обжалван и се изпълнява вече близо два месеца напълно изрядно,” коментира пред БЛИЦ Спасова. По думите й поръчката е спечелена още през юни и данни за нея могат да бъдат намерени свободно още тогава. Новото правителство е наясно с това, тъй като именно по времето на кабинета „Орешарски” спечеленият проект се реализира по същество, допълва пиарката.

Ето какво каза още Спасова, потърсена от агенция БЛИЦ за коментар по разпространената информация:

– Г-це Спасова, преди дни се появи информация за скъпата обществена поръчка, която сте спечелили. Как ще коментирате поредната шумотевица около вас?
– Фирмата ми е кандидатствала на повече от 150 конкурса и за да не може мними информационни агенции (б.р.-информацията бе разпространена от сайта МИГ нюз), да произвеждат псевдоновини, аз ще публикувам в сайта на фирмата ми информация за обществените поръчки, по които кандидатстваме и за тези, които сме спечелили.

– Има ли нещо невярно от това, което е написано в медиите?
– Невярно е, че се говори за скандал. Няма никакъв скандал в това, че съм спечелила открит търг, на който са се явили и други фирми. Консултирала съм се с юристи. Смятам да заведа съдебни дела и ще използвам всички възможности, които дава правото срещу всеки, който разпространява лъжи и клевети по мой адрес. След като изчерпам всички възможности у нас, ще се отнеса и до Страсбург. Не може постоянно да се отправят атаки срещу мен и фирмата ми, с която играя на търгове непрекъснато. 

– Бяхте свързана с друга скъпа поръчка, която спечелихте по времето на правителството на Бойко Борисов. Тогава ви атакуваха, че взимате 50 000 лева за създаването на Фейсбук профил на министерството…
– Отчитам грешката си, че, когато възникна въпросът за Facebook, аз прецених, че е редно да изчакам да приключат всички проверки и тогава да коментирам. Но когато това стана и се установи, че няма нарушения, темата спря да бъде новина. Аз обясних, че не става въпрос само за обикновен профил във Фейсбук, а за наемане на експерти, които да отговорят на въпроси на гражданите. Кандидатстването по програмите и подробностите са събрани в 20 тома и някой трябва да обясни на кандидатите нещата. Не може постоянно да ме преследват и да ме атакуват както в професионален, така и в личен план. 

– Атакуват ви, защото в последните 20 години за фирмите, които печелят обществени поръчки, има сериозни съмнения, че са близки до управляващите. Изглежда няма случайни хора. А в момента в България единствените живи пари са тези по европроекти и от поръчки.
– Проверени сме от НАП, от Прокуратурата и от „Kомисията с тефтерчето“, и да се продължават спекулациите, свързани с мен и фирмата ми ме кара да се обърна към опонентите на Мирослав Найденов…

– Защо към тях?
– Защото очевидно атаката е срещу него и политическия му проект, но ако са мъже да се бият по мъжки и политическите въпроси да решават с него, а не чрез името ми.

– За кои става въпрос?
– Те си знаят кои са. 

–  Атакуват ви още и заради това, че сте сочена като близка с Найденов (б.р.-от прословутия подслушан разговор в Банкя между екзземеделския шеф Мирослав Найденов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов стана ясно, че Кристина Спасова и Найденов са имали повече от работни отношения)
–   Той е публична фигура, не аз. Няма защо да се занимават с мен. А и моят личен живот не интересува никого. В тази страна трябва да има закони против това да се ровят във всичко и да клеветят всекиго. Оказва се, че у нас никой не е защитен. Затова ще водя дела и се надявам, ако тук въпросът не се реши, да се реши навън и това да доведе най-после до промяна в законодателството, така щото да сме защитени по някакъв начин.

– По какви обществени поръчки работите още?
–  Фирмата ми изпълнява проекти за община Сопот, Етрополе и Трън. Първата е за 6 400 лв, втората, в Етрополе, беше обявена за 36 хиляди, а я спечелихме на 18 000 т.е. на половината. Тя е за логистика. В Трън е за 54 хиляди лева.

– Получихте ли си 50-те хиляди по поръчката за Фейсбук страницата на земеделското ведомство?
– Не, получили сме само 15 хиляди. Нямам представа защо не ни плащат и остатъка.

– Говори се, че имате зашеметяващ офис, някои дори твърдят, че това е и жилището ви.
– Не не живея там, има само бюра, няма легла.

Даниела ПАЛАЗОВА, БЛИЦ