Декупаж върху керамика

1
Добави коментар
MIlVel
MIlVel

Отдавна се каня да опитам декупаж върху керамика. За целта още преди поне година, а по-вероятно две, си купих съответното лепило. Поседя, отлежа из шкафовете с материали за художници, които аз стръвно събирам, радвам им се и непрекъснато се подканям да ги пробвам.

И така, най-накрая набрах смелост. След като си направих спалнята от палети, реших, че трябва да добавя още нещо към интериора, което да съдържа веселите четирилистни детелинки. За да съм достатъчно честна, трябва да кажа, че в магазина, в който продаваха салфетките имаше прекрасни чаши, дъски за рязане, солници и каква ли не керамична посуда със същите тези елементи. НО цените си бяха… С две думи, досвидя ми се.

Затова минах през най-удобното магазинче за домашни потреби и придобих една керамична кутия за масло и една каничка за мляко с много приятна външност. Вкъщи пазех (пак от поне две години) две бели керамични чаши, купени точно с цел да бъдат декупажирани. Преди да покажа крайния резултат, нека само набързо спомена как се прави декупаж върху керамика.

Първо – необходимо е специално лепило. Продава се в магазините за художници или за хоби материали. Прилича на обикновеното лепило за декупаж, но след като изсъхне се пече в домашна фурна на 130 градуса за 90 минути.

Второ – както винаги, необходими са салфетки. Отделяме, както обикновено, само най-горния, цветен слой.

Когато повърхността, върху която ще работим, е толкова гладка, то трябва да се има предвид, че всяка гънка на салфетката, всяко ръбче се виждат от километри. Лично мен това не ме притеснява. Нямам нищо против бръчките, гънките и ръбовете. Това е част от ръчната изработка.

След като се работи върху голяма, гладка и съвсем не равна повърхност, гънките са неизбежни. Само върху плоската страна на захарницата гънките на салфетките можеха да се избегнат почти изцяло. Сигурна съм, че ако се лепи с файл, може да стане и по-гладко. Аз обаче бързах.

След като изсъхна, но преди да ги сложа във фурната, с много фина шкурка изгладих част от „бръчиците“. После минах с още един слой лепило.

Изпекох ги, според инструкциите. След това сложих два слоя акрилен лак на кутията за масло и на захарницата. Станаха много приятно лъскави (като керамичната си основа). На чашите не посмях да сложа, защото все пак ще се ползват и не бих искала да пия „през“ акрилен лак, пък бил той и съвсем безвреден.

Ето и крайния резултат. Можете да видите снимките в по-голям размер, ако кликнете върху тях.

Tags: decoupage, decoupage on ceramic, decoupage on mug, handmade, napkin, one-of-a-kind, paper, serviettentechnik, ДЕКУПАЖ, декупаж върху керамика, декупаж на керамике, декупаж на керамике с обжигом, лепило за декупаж, лепило за декупаж върху керамика, ръчна изработка, салфетна техника

This entry was posted
on четвъртък, август 29th, 2013 at 10:01 and is filed under ГАЛЕРИЯ, ДЕКУПАЖ.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.