Семейство на полицай от ГДБОП и съдийка провали присъдата на Вальо Бореца за рекет

0
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Арестуваният като лидер на група за мокри поръчки Валентин Янев-Бореца е отървал присъда за рекет от 5 г. заради семейство на полицай и съдийка. През 2012 г. ГДБОП разследва и арестува Валентин Янев-Бореца за изнудване на негов съдружник и заплаха за убийство. Там като ръководител работи комисар Чавдар Георгиев. По-късно бандитът се изправя пред съдия Мариета Неделчева, която е съпруга на Георгиев. Тя не си дава отвод въпреки настояването на адвокатите на Янев, които твърдят, че съпругът полицай може да повлияе на решението , а службата, в която той работи, има специално отношение към клиента им.

Мариета Неделчева е председател на пети състав в Специализирания наказателен съд. Преди това работи в районния съд в Елин Пелин. Тя дава 5 г. затвор на Вальо Бореца за рекет в края на 2012 г. В началото на тази година Апелативният специализиран наказателен съд изцяло отменя присъдата на Бореца и връща делото за ново разглеждане. В мотивите се обсъжда широко проблема с евентуалната

предубеденостна съда ивъзможноститеза отвод

Така на 1 април 2013 г. той е освободен и от ареста, където престоява повече от година. През март е оправдан и за взломна кражба от 2002 г., извършена в дома на софиянка, която остава без златни накити за стотици хиляди.

Три месеца по-късно Янев отново е арестуван, този пък като лидер на група за мокри поръчки, рекет и грабежи, наречена Новите килъри. С него са задържани ММА боецът Мартин Антов и още няколко души. Обвинени са за убийствата на люлинския касоразбивач Джиджи през януари 2009 г. и на наркодилъра Кочо Михайлов през април 2010-а. В актива на Бореца и компания са записани и няколко грабежа. Проверка на „24 часа“ установи, че някои от тях са извършени по времето, когато Бореца е бил зад решетките.

Той е арестуван за рекет над съдружника си Димитър Велев, с когото са ортаци в автосервиз. Това се случва нса 26 януари 2012 г. Остава в ареста, докато присъдата му не е отменена през април тази година. В същото време групата, ръководена от него, е обвинена в три грабежа,

единият от коитое извършен,докато Борецае в ареста

На 5 април 2012 г. въоръжени ограбват касиерка на ОББ в София и отмъкват 215 000 лв. Точно два дни по-рано Вальо Бореца внася поредната си жалба в Специализирания наказателен съд да го пуснат от ареста. Той е там заради рекета над съдружника си. Съдът не го пуска и той остава вътре. Въпреки това свидетели твърдят, че има участие в грабежа 3 дни по-късно.

Бореца е осъден на 5 години затвор от Специализирания наказателен съд през октомври 2012 г. по обвинение, че е принудил съдружника си Димитър Велев да му даде 3800 лв., като с това му е причинил имотна облага в размер на 3400 лв., като деянието е придружено със заплаха за убийство. Присъдата е произнесена от 5-и състав с председател Мариета Неделчева.

При обжалването на присъдата му пред Специализирания апелативен наказателен съд делото се обръща и присъдата е отменена. Според втората инстанция процесуалните нарушения по делото са от категорията на „абсолютните“.

Защитата на Вальо Бореца твърди пред втората инстанция, че съдебният състав, издал присъдата му, е незаконен. Аргументите са, че председателката Мариета Неделчева е съпруга на комисар Чавдар Георгиев от ГДБОП. Той е един от ръководителите на отдели в службата, която арестува Янев. ГДБОП започва да действа по жалба на съдружника на Янев Димитър Велев, който се оплаква от рекет и заплахи за убийство. Ченгетата му дават белязани пари, които да предаде на Бореца, и така е арестуван. Адвокатите на Янев са категорични, че семейната връзка на съдията и висшия полицай предполага обвързаност на Неделчева с обвинителната теза. Освен това се твърди, че към Валентин Янев има специално отношение от ГДБОП. Оспорват се и начина на оценка на доказателствата, като се дава превес на тези на жалбоподателя Велев. Иска се оправдателна присъда или поне намаляване на наказанието. При ревизията на присъдата втората инстанция е категорична, че

съставът етрябвало да сидаде отвод

Обсъжда се фактът, че съдия Неделчева е попитала пострадалия Димитър Велев дали претендираните имуществени вреди са настъпили от рекета над него, който към онзи момент не е доказан, и е използвала квалификацията от обвинителния акт на прокуратурата. Веднага след това защитата на Бореца иска отвод поради предубеденост. Има и искане да се прослуша записът от заседанието, но съдия Неделчева отказала.

Не билопроведено и тайносъвещание поискането за отвод,както предвиждалзаконът

„Отсъствието на действия съгласно закона, изразяване на еднолично становище по въпроси, свързани с провеждане на съдебното следствие, поражда недоверие, че съдебният състав е независим. Незаконосъобразните действия, последвани от изразеното различно от закона мнение по приложение на процедурите, създават впечатление в страните, че законно признатите им права няма да бъдат гарантирани при разглеждането на делото от съда“, мотивира решението си Апелативният специализиран наказателен съд да отмени присъдата на Бореца и да върне делото за разглеждане от друг състав.

Отбелязано е, че съдийката е вземала решенията еднолично и е пренебрегвала съдебните заседатели, които по закон имат равен глас с нея, както и че не е осигурена законната равнопоставеност на страните в процеса. Апелативният съд дава указания при повторното гледане на делото да се спазва принципът Reformatio in pejus (забрана за влошаване положението на подсъдимия). Цитира се и дело в Европейския съд по правата на човека, спечелено от исландец срещу родината му, както и решение на ВКС, излязло само два месеца преди това.

 

Синът на Гриша Ганчевсъщо попаднал на тандема

Синът на Гриша Ганчев Данаил също попада на семейството на съдийката и полицая. След ареста му заради ДДС афери миналата година той и другите членове, обвинени като престъпна група, попадат на 5-и състав в Специализирания наказателен съд, който трябва да гледа мерките им за неотклонение. Хората на Гриша Ганчев са оставени в ареста от съдия Мариета Неделчева, а по делото в ГДБОП работи съпругът Чавдар Георгиев, както и по делото срещу Вальо Бореца. При Данаил Ганчев отвод на съда не е искан заради това, но тогава и втората инстанция потвърждава ареста на групата. Те са освободени няколко месеца по-късно, а делото все още се разследва от прокуратурата и няма обвинителен акт срещу тях.

 

„Любимецът“ наантимафиотите

 

Валентин Янев-Бореца е арестуван десетки пъти по разследвания за кражби на автомобили, рекет, убийства, организирани престъпни групи, за различни престъпления. Има ефективна присъда от 1996 г. и оттогава не излиза от вниманието на службите. Работил е към застрахователни компании, развива и дребен бизнес с автомобилни части и ремонт на коли. От 1998 г. насам 9 от наказателните преследвания са прекратени и дори не стигат до обвинителен акт. Бореца бе оправдан наскоро по дело за опит за убийството на наркодилъра Мартин Първанов-Лудия.

 

Връзката с Наглите

Едно от десетината обвинения срещу Вальо Бореца, които са прекратени, е за убийството на Иван Пайнавелов-Сапата, който е член на Наглите, и на приятеля му Юлиян Лефтеров-Кокошката. Труповете им бяха изровени след ареста на бандата за отвличане, но убийствата остават неразкрити. По противоречивите показания на членове на Наглите Вальо Бореца е извършител, като не става ясно дали е той, или Валентин Михайлов-Ихтиманския, който е защитен свидетел срещу аверите си от групата за отвличания. Половината от Наглите пък са крадци на автомобили от столичния квартал „Лозенец“ – Йожи, Данчо Релето, Иван Сапата, Любо Гребеца. След ареста на Новите килъри отпреди месец в групата на Бореца е причислен и Валери Александров-Дабата, който също е от компанията на автоджамбазите от „Лозенец“ .

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти