Поискаха детските стоки да са без ДДС

1
Добави коментар
Profit.bg
Profit.bg

Поискаха детските стоки да са без ДДС

30 август 2013 | 09:18

358

Асоциацията на търговците на детски стоки ще внесе в Народното събрание подписка с настояване за нулева ставка върху продуктите за деца. Над 17 000 българи са поставили подписите си под искането, съобщи БНР. 

Вчера от Асоциацията на хлебопроизводителите поискаха 10% ДДС върху хляба. Мотивът им бе, че Румъния е намалила ставката и нашите производители стават неконкурентноспособни.

Премиерът Пламен Орешарски и икономистите от правителството са твърдо против диференциран ДДС. Идеите им се споделят и от десни икономисти. Според тях подобна стъпка може да предизвика лавинообразни искания за намаляване на ставката – лекарства, храни, книги и др., а това вече би било заплаха за бюджета.

Като мотив вносителите изтъкват демографската криза и ниските доходи в страната. Масово родителите у нас гледат децата си с между 100 и 140 лева. Според изчисления на търговците, обаче, за отглеждането на бебе са нужни средно 420 лева месечно. Затова те смятат, че ако ДДС отпадне, това би спестило около 17 на сто месечно от бюджета на всяко семейство в полза на децата. Това, според търговците, ще подобри и демографската картина в страната. 

От браншовата асоциация пресмятат, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците и цитират добрите практики на диференцирана и нулева ставка на данъка в 22 държави от Европейския съюз, сред които Ирландия и Великобритания – страни с трайно висока раждаемост.

Етикети:

детски стоки,
ддс

харесват тази статия

не харесват