Президентът даде старт на Обиколката на България

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Президентът на България Росен Плевенлиев даде официален старт на 63-ата Международна Обиколка на България по колоездене.

Стартът на състезанието бе точно до сградата на президентството в София, където всички състезатели се бяха наредили, чакайки самия Плевнелиев. Държавният глава пожела успех на участниците в надпреварата, отбелязвайки, че тя е една от най-старите изобщо в света. „Мечтая един ден президентът на България да може да идва на работа с велосипед“, каза още Плевнелиев, добавяйки, че използва своето колело при удобна възможност.

Първият етап от обиколката ще бъде изминат за времето от 10.00 до 11.45 часа, на 1 септември. Колоната ще премине по маршрут: София – по направлението на подбалканския път София-Бургас, Саранци, Долно Камарци, Челопеч, Златица, пише БГНЕС. Вторият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 15.00 до 17.40 часа по маршрута: Златица, Пирдоп, Иганово, Сопот, Манолово, околовръстен път на Казанлък.

Третият етап на обиколката ще бъде изминат за времето от 14.30 до 17.38 часа, на 2 септември, по маршрута: Казанлък, с. Крън, град Шипка, връх Шипка, Габрово, Донино, Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Разпоповци, Елена. Четвъртият етап от обиколката ще бъде изминат от 12.30 до 17.00 часа, 3 септември, по маршрута: Елена, Твърдица, Калояново, Лозенец, Венец, Карнобат, Айтос, Бургас. Петият етап на обиколката ще бъде изминат от 12.30 до 17.30 часа, 4 септември, по маршрута: Бургас /по бул. „Стефан Стамболов“/, АМ „Тракия“, Айтос /по ул. „Славянска“/, Карнобат, Венец, Калояново, Гурково, път през Прохода на Републиката, Вонеща вода, Трявна. Последният шести етап ще бъде изминат от 12.30 до 16.20 часа, 5 септември, по маршрута: Трявна, Божковци, Николаево, Габрово, връх Шипка, град Шипка, Шейново, Манолово, Васил Левски, Карлово, Сопот, Кърнаре Троянски проход, Троян и ще финишира на площад „Възраждане“.

От МВР информират, че при придвижване на колоездачите по маршрутите движението на моторни превозни средства няма да бъде спирано предварително, а непосредствено преди преминаване на състезателите. Колоната от велосипедисти ще бъде предвождана от автомобил на „Пътна полиция“ с включени специални сигнали. При приближаването й водачите, движещи се в обратна посока, трябва да намалят скоростта, да отклонят автомобила плътно вдясно и да спрат на банкета, където да изчакат преминаването на всички състезатели, обслужващите автомобили и движещия се зад колоната полицейски автомобил. Моторните превозни средства, които се движат в посоката на колоездачната колона, нямат право да я изпреварват. Тя ще се движи средно с около 40 км/час.

Полицейски служители ще дежурят на кръстовищата по пътя на колоездачите за осигуряване безопасността на движението и предотвратяване на произшествия в резултат на неправилни включвания на превозни средства. Зрителите край състезателното трасе трябва да изпълняват точно указанията и разпорежданията за безопасност на организаторите и на полицейските служители, охраняващи състезанието.