Козината на декоративния заек (Част 2)

3
Добави коментар

В предната част на тази статия разгледахме основните причини за опадване на козината на декоративния заек. Нека сега разгледаме други случаи, в които е възможно мини заека да загуби своето кожухче. Тук ще бъдат описани често срещани проблеми, които са известни още с общото наименование анормално линеене при домашния ушатко.

Анормално линеене на декоративния заек

Анормалнот опадването на козината на декоративния заек се свързва с:

Образуване на кора по повърхността на кожата на заека
Лющеща се кожа/ пърхот
Отворени рани или възпаление по кожата на заека

Всички или някои от гореизброените признаци могат да бъдат причинени от:

Паразитни инфестации (заразяване на декоративния заек с външни паразити като бълхи, въшки, кърлежи, гъбички)
Дентални проблеми (забелязва се загуба на козина под брадичката, по гушата и в някои случаи по гърдите)
Инфекции на пикочните пътища (опадване на козината по задницата на животното)
Други здравословни проблеми – бактериални инфекции, фалшива бременност, дърпане на козината от самото зайче или неговия партньор, бой между зайците, хормонален дисбаланс

Паразитни проблеми

Загубата на козината може да бъде предизвикана от опаразитяването на декоративния заек от няколко различни вида кърлежи – крастави кърлежи, кожни кърлежи и кърлежи, които причиняват ушна гангрена и други проблеми. Заразяването с бълхи може да причини лош сърбеж, при който зайчето така да се чеша, че да съдере собствената си кожа. За щастие има медикаменти, действащи отлично и безопасно на зайците, които ще убият паразитите много бързо. Сега ще насоча вниманието Ви към някои от най-значимите проблеми, породени от заразяване на декоративния заек с външни паразити.

Саркоптична краста

Заразяването с краста става чрез опаразитяването на заека с кърлежи от вида Sarcoptes scabei. При зайците заболяването започва с появата на бежави или белезникави корички в областта на ушите, краищата на очите, носа, устата и пръстите на краката. Често тези корички имат неприятна мускусна миризма, особено в областта на ушите. Ако животното не бъде лекувано състоянието на зайчето ще се влоши като ще се образуват по-големи корички или болезнени рани, разположени на по-голяма част от тялото. Те предизвикват сериозен сърбеж и предразполагат ушаткото към бактериални или гъбични инфекции. Дори леки случаи на краста трябва да бъдат лекувани незабавно, за да се избегне влошаване на симптомите. Паразитите не са трудни за отстраняване.

Ушна гангрена

Гангрената на ухото е една от най-болезнените и неприятни инфекции, причинени от кърлеж. Лечението може да бъде назначено само от ветеринар.

Кърлежи по козината

Симптомите, които се появяват в следствие на опаразитяване на декоративния заек с такъв вид кърлежи са по-леки спрямо тези, които се появяват при крастата или ушната гангрена. Кърлежите по козината обикновено не пречиняват толкова тежки сърбежи колкото се появяат при други видове кърлежи. Заразяването с тези акари причинява поява на люспи по кожата на зайчето, които често изглеждат като пърхот. В много от по-напредналите случаи се забелязва окапване на козината на голени кичури, като след това се появяват голи петна. За съжаление някои видове кожни кърлежи не могат да бъдат лесно открити чрез остъргване на кожата или визуална проверка. Лечението с правилното лекарство оправя бързо този проблем, дори в случаите, в които кърлежът не може да бъде видян.

Трихофития

Трихофитията е заболяване по кожата, причинено от гъбичките – дерматофити. Загубата на козина, причинено от тези микроорганизми, се характеризира с различни по големина и разположение по кожата на животното плешиви петна. Често в тези участъци се наблюдава леко раздразнение по кожата, понякога с малки, повдигнати червени петна. Трихофитията може да бъде лекувана чрез локално приложение на миконазол- или кетоконазол- съдържащи кремове, предписани само от ветеринар. Не си правете опити да лекувате трихофитията на Вашия любимец с подръчни хуманни лекарства.

Космояди

Има не редки случаи, в които декоративният заек се заразява с паразитите космояди. Те се прикрепят към косъмчетата от козината на животинката и могат да бъдат забелязани и с просто око. Както подсказва и името им, космоядите се хранят с косми и люспи, като по този начин видимо разрушават целостта на космената покривка на заека. След опаразитяване, на пръв поглед се забелязват оголени участъци или плешиви петна, но при по-задълбочено разглеждане, може да се види, че всъщност пухкавата козина не липсва, а просто е късо подстригана. На по-късен етап се наблюдават зачервявания по засегнатите участъци, силен сърбеж, който предизвиква безспокойство в питомеца и го кара да се раздира от чесане. Лечението предполага използването на препарати за борба с външни паразити при домашни любимци.

Безопасни за декоративния заек медикаменти срещу бълхи, въшки и кърлежи

Почти всички видове акари могат да бъдат убити с локално приложение на Selamectin (Stronghold). Препаратът може да бъде закупен както от ветеринаря, така и от ветеринарни аптеки. Съществуват и други подобни препарати за борба с външните паразити при декоративния заек, но преди да ги използвате се консултирайте с Вашия ветеринар. Той ще определи най-подходящият медикамент имайки предвид възрастта, породата и начина на отглеждане на Вашия мини заек.

Не се препоръчва да бъдат използвани различни пудри и шампоани против бълхи за кучета и котки. Те са нито толкова безопасни, нито толкова ефективни, колкото по-горе споменатото лекарство. Също така минералните масла и мазила, слагани в ушите и препоръчвани за лечение на ушни кърлежи, не са толкова ефективни в дългосрочен период и вместо да помогнат, могат значително да влошат нещата, ако има скрита инфекция. Не се опитвайте да поставяте диагноза на зайчето сами. Посетете ветеринар в такива случаи.

Не използвайте при никакви обстоятелства Frontline за Вашия декоративен заек! Въпреки, че този продукт за борба с външните паразити, явно е безопасен за други видове домашни любимци (котки и кучета), той предизвиква тежки неврологични странични ефекти при заека и в много от случаите причинява смърт на животинката. Прочетете внимателно листовката на производителя, където би трябвало да е споменато, че този продукт не се използва за зайци. Също така какъвто и друг препарат да използвате, прочетете внимателно неговото описание или се поинтересувайте за възможни нежелани реакции при този тип питомци.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: