Лазерна операция при късо гемче

2
Добави коментар
tuningfan
tuningfan

Какво е късо гемче?

Гемчето, юздичката или наричано още по медицински френулум е тънката кожичка, която свързва главата на пениса с кожата, която го покрива (т.нар. препуциум).
Когато френулумът е къс, по време на ерекция той не позволява главата на пениса да се заголи напълно, като най-често проблема се проявява по време на полов акт и мъжете усещат дърпане, теглене или болка при проникване във влагалището. Късото гемче не създава проблеми при мастурбация. Това е така защото най-голямото напрежение върху гемчето е в началото на акта, когато влагалището все още не е достатъчно “овлажнено”. Понякога мъжете с късо гемче дори не подозират за него, особено когато до тогава са практикували секс с презерватив, който значително намалява триенето и напрежението върху юздичката.

Как се диагностицира късото гемче?

Важно е да отбележим, че няма определени норми за дължината на гемчето (например 0.5 или 1 см), тъй като това е изцяло функционален проблем и всичко зависи от това дали то позволява свободно заголване на главичката без теглене и болка по време на секс. Понякога дори и да изглежда, че е късо, гемчето не създава проблеми и съответно не налага лечение.

Защо се налага лечение на късото гемче?

Както казахме по-горе, когато дължината на юздичката не е достатъчна, по време на полов акт мъжете усещат теглене или болка, което само по-себе си е достатъчно показание за лечение, като в по-тежки случаи може да доведе до “страх” от правене на секс, особено сред подрастващите, които често не са запознати и дори не подозират за проблема. Освен болката, съществува теория, която обаче не е напълно доказана, че късото гемче, може да бъде причина и за преждевременна еякулация, тъй като то е много богато инервирано и когато е по-късо, дразненето по време на полов акт е много по-силно, съответно времето до еякулация по-кратко.

Какво е лечението на късото гемче?

Понякога по време на първия сексуален контакт, следствие на триенето и тегленето върху него е възможно гемчето да се скъса спонтанно. Често подобно скъсване е съпроводено с обилно кървене, което много плаши пациентите, тъй като френулума е богато кръвоснабден и инервиран. Макар и да изглежда страшно, в действителност това не е сериозен проблем и след минути кървенето спира, а реално пациента се е “самоизлекувал”. Допълнителна намеса се налага, ако гемчето не е скъсано изцяло и все още е късо или ако след това остане по-голям или грозен белег, който създава козметичен дефект.
В останалите случаи за коригиране на късото гемче се извършва малка хирургична интервенция – т.нар. френулотомия, при която то се отделя от главата на пениса. Операцията е бърза, извършва се с локална анестезия, в амбулаторни условия, като пациентите са трудоспособни 1-2 часа след нея. Съществуват различни техники и методи за извършване на операцията, като могат да се използват различни “режещи” средства – ножица, скалпел, ток, а напоследък и лазер. Използването на лазер за прекъсването на гемчето позволява много прецизно “срязване”, без кървене и без нужда да се слагат шевове, като зарастването е бързо и почти без белег. Като демонстрация ви представяме пълен запис на лазерна операция за късо гемче, на който добре се вижда колко прецизно, без кървене и за по-малко от 4 мин. се коригира дължината на гемчето.