Какво да видим в Барселона

39
Добави коментар
hobby-bg.info
hobby-bg.info

Туризъм

Лас Рамблас

Лас Рамблас е един от основните булеварди в Барселона. Дълъг е около 2 км и свързва Площад Каталуния с Паметника на Колумб, намиращ се в непосредствена близост до старото пристанище.

Булевардът е разделен на шест основни зони, всяка от които е кръстена на сграда или паметник, намиращи се в съседство: Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de les Flors, Rambla dels Caputxins, Rambla de Santa Mónica, Rambla de Mar.

На този булевард можете да видите Театро дел Лисео, Меркадо де ла Бокерия, наред с други значими сгради и паметници. Има сергии за цветя, улични изпълнители, художници, а магазините и кафенета в района са в изобилие.

Как да стигнем до там: Метро L4, спирка Catalunya, Liceu или Drassanes.

Бари Готик

Бари Готик е най-старият квартал в Барселона. Намира се в ляво на Лас Рамблас. В квартала има много забележителности като Площада Сент Джейм, един от най-големите в града, Паласио де ла Хенералидад, Кметството на Барселона. В този район се намира и Кралския площад, един от най-красивите паметници в центъра на Барселона, както и Кралския дворец и Параклиса на Санта Агата.

За да се насладите напълно на Бари Готик, трябва да посетите някои от традиционните пазари. Всеки четвъртък, с изключение на големите празници и месец август, от 1978 г. до днес на Площад Сеу се изнасят около 20 сергии, на които можете да намерите старинни мебели, предмети за украса, монети, грамофонни плочи, марки и книги втора употреба.

Друго интересно място е Музеят на Дали. В същия дух можете да видите и Музея на еротиката. В него има повече от 800 експоната – снимки, картини, филми, статуетки, дърворезби и най-различни фигури, събрани от цял свят.

Как да стигнем до там: Метро L4, спирка Jaume I. Автобуси 17, 19, 40 и 45.

Барселонета

Квартал Барселонета е построен, за да бъдат настанени в него жителите на стария квартал Рибера.  Районът е почти необитаем до средата на XVIII, когато рибари и пристанищни работници започват да строят домовете си. Една от най-старите сгради е Кулата с часовника, построена през 1772 г.

В квартала могат да се посетят също Църквата Сант Мигел дел Порт и Историческият музей на Каталуня. На красива гледка към Барселона можете да се насладите от морето като се качите на Голондринас, типични лодки, които тръгват от пристанището.

Главната улица се казва Пасео Хуан де Бурбон, в края на която можете да вземете лифта от хълма Монджуик. Това някогашно рибарско селище, днес е модернизирано и предлага атрактивни и оживени плажове, много ресторанти и тапас барове. През лятото заведенията, разположени на самия плаж, остават отворени до зори.

Как да стигнем до там: Метро L4, спирка Barceloneta. Автобуси 36, 43 y 141

Хълм Монтжуик – Магическият фонтан

В миналото, от стратегическа гледна точка, мястото се е използвало за наблюдение и защита на града откъм морето. Първата сграда, Кула Фарел, е построена през Средновековието, 1022 година. Тя служела за наблюдателница – гледали за кораби приближаващи района и по-късно става част от Замъка на пристанището. Само за месец е построено и първото укрепление през 1640 година, а през 1694 г. крепостта придобива статут на замък. През 1753 г. оригиналните постройки са разрушени, когато модернизират крепостните съоръжения. Днес сградата е Военен музей.

Друга атракция е Магическият фонтан. Проектиран е от Карлес Буигас и открит по повод Международната изложба в Барселона през 1929 година. Вечер (през лятото, до октомври, четвъртък – неделя от 21.00 до 23.30 часа) се реализира невероятно шоу – движенията на водата се съчетават със светлина и звук, което създава наистина магическа атмосфера.

Как да стигнем до там: Автобуси 50, 55 и 61. Montjuic – кабинков лифт: от Кула Сан Себастиан (Барселонета) до Монтжуик.

Катедралата Саграда Фамилия

Катедралата Саграда Фамилия е символ на град Барселона и несъмнено най-известната творба на архитекта Антонио Гауди, който работи по нея от 1883 до смъртта си през 1926 година. Катедралата се състои от 3 основни фасади, с общо 18 кули. След Антонио Гауди много архитекти работят по неговия проект, но и до днес това забележително религиозно здание стои недовършено.

Как да стигнем до там: Метро L2 y L5, спирка Sagrada Familia. Автобуси 19, 33, 34, 43, 44, 50 y 51. Барселона Туристически автобуси, спирка Sagrada Familia.

Ла Педрера – Каса Мила

Ла Педрера или Каса Мила е една от сградите на Гауди, която задължително трябва да се види в Барселона. Построена е между 1906 и 1910 като жилищна сграда и е последното творение на известния архитект, тъй като после се заема единствено с изграждането на Саграда Фамилия.

Проектът включва изграждането на пет жилищни етажа, с два двора (един кръгъл и един овален), няколко странични вътрешни двора, както и сутерен с гаражи и конюшни за конете.

На пръв поглед най-поразителното нещо на Каса Мила е вълнообразната фасада и текстура, с железни балкони. Сградата има 71 комина и вентилационни отвори със странни форми. Дизайнът на причудливите орнаменти на парапетите на терасите е на архитекта Хосеп Мария Хухол, приятел на Гауди, а са изработени от ковачите Хосеп и Луис Бадия.

Днес сградата е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Как да стигнем до там: Метро L3, спирка Diagonal. Автобуси 7, 16, 17, 22, 24 и 28.

Каса Батьо

Каса Батьо е друга скъпоценна творба на Антонио Гауди. Той работи по къщата между 1904 и 1906 година. Фасадата й е украсена с цветна стъклена мозайка, а на първия етаж колоните са с флорални мотиви.

Как да стигнем до там: Автобуси 7, 16, 17, 22, 24, 28. Метро  L2, L3, L4 спирка Passeig de Gràcia