Гювечета по селски (или гювечета с името, каквото има в хладилника)

19
Добави коментар
Vkusi.me
Vkusi.me

Tweet

Pin It

Разкопки в древни селища доказват, че още в преди стотици години месото и други храни са били намазвани с влажна глина и предците ни са ги готвили на огъня или в съдове от този прекрасен материал. Според учените във времената на древните цивилизации това е била всеобща кулинарна практика. Прочутите с гастрономията си древни римляни също са използвали керамични съдове, за да приготвят изискани блюда. И най-накрая, но не на последно място, ако се вгледаме в нашата национална кухня, ще открием с изненада, че повече от една трета от вкусните гозби се приготвят в глинени съдове. А традицията на гювечетата е нещо, което народът ни познава от векове.

Рецептата е от конкурса „Готви, снимай и спечели… с Вкуси ме“

Необходими продукти: Салам – 1 бомбичка 200 г шунка 300 г сирене 250 г гъби 300 г кашкавал 2 парчета сурова наденица 2 печени чушки 2 настъргани домата 5 яйца 2-3 сухи люти чушлета 5 с.л. олио сол, чубрица и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме всички продукти на парчета и редим по свой вкус. В случая аз наливам 1 с.л. олио на дъното на гювечето, слагам салама, натрошавам отгоре сирене, добавям шунка. След това запържвам гъбите и добавям и тях. Запържвам парченцата сурова наденица и добавям и нея. Настъргвам доматите и заливам, най-отгоре добавям печена чушка на парчета. Добавям сол, чубрица и черен пипер. Накрая добавям кашкавал (понякога ползвам и топено сирене). Пека на 180 градуса за час след това по желание чуквам едно яйце и връщам във фурната за още 5 минути. Добър апетит!

Коментари

коментар(а)

Tweet

Pin It