Супичка – пътеводител на новака в кухнята

1
Добави коментар
gischo
gischo

Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст! Любовта към лютеницата е огромна и всепризната. Децата порастват с лютеница, лютеницата е спасила от гладна смърт хиляди студенти, филията с лютеница решава проблемът “какво да ям?” както на закуска, така и на обяд, а и на вечеря. Днес, всеки голям супермаркет отделя цял рафт за да подреди различните видове лютеница, но дори и най-вкусните от тях трудно биха се преборили с домашната лютеница. Да приготвиш лютеница у дома е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време. Всяка къща има своя рецепта за домашна лютеница, затова предложената от Супичка рецепта не претендира, че е единствената,  но пък е сполучлива, а резултатът – вкусен!  Рецептата за домашна лютеница на Супичка следва всички принципи на Супичка – лесна и възможна за изпълнение от всеки новак в кухнята! Без двор с огнище, без голяма тава, без чушкопек! Само голяма тенджера, барбекю и желание!
Домашна лютеница
Необходимите продукти за домашна лютеница:

1. 10 кг чушки/пипер
2. 4 кг патладжан
3. 6-7 кг домати (2 кг доматено пюре)
4. 1 чаена чаша олио
5. 3 супени лъжици сол
6. 1 супена лъжица черен пипер
7. 1 чаена лъжица кимион
8. 1 чаена лъжица захар

Необходимо време за приготвяне:
3 часа подготовка
30 минути варене

Домашна лютеница
Рецептата за домашна лютеница в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за лютеница е подготовката на съставките.

Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 килограма домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.

2.
Изпечете пиперът / чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат пиперът и патладжанът характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. За да постигнете желаният аромат на изпечени на жар зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища, както са приготвени и зеленчуците за лютеницата на Супичка. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.

3.
Идва моментът, в който трябва да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче, не всеки има възможност да запали огън в двора за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята удома. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.

Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути. Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота – разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.

Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври трябва да поврат 15 минути.

Домашна лютеница
Рецептата за домашна лютеница е изпълнена!

И докато е още в тенджерата, не пропускайте да намажете филия и да се насладите на вкуса на ароматната, още топла лютеница.

Лютеницата е най-важният представител на зимнината! Има ли лютеница – зимата може да идва! За да бъде зимата по-вкусна може да приготвите и още някои бързи, лесни и вкусни рецепти за зимнина. Рецептата за сушени домати на фурна е много добра идея, тъй като сушените домати са подходящи, както за готвене, така и за добавка към салати и пици. Киселото зеле и шарената туршия също са лесни за приготвяне, а присъствието им в зимното меню е задължително.

ДОБЪР АПЕТИТ!