Съвети за безопасно шофиране и неписани правила

2
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Съвети за безопасно шофиране и неписани правила

Колата е средство за предвижване от точка А до точка Б
Проверявайте си гумите редовно. Меките гуми нямат добро сцепление, а се увеличава и спирачният път и разхода на гориво. Единствено при зимни условия – в сняг, има полза да спаднете малко гумите!
При покупка на втора употреба автомобил – задължително посетете автоспециалист за преглед. Плащането на малко пари преди покупката биха спестили доста солидна сума за ремонт след това.
При неговото ползване, автомобилът трябва да има винаги валидна гражданска отговорност и годишен технически преглед.
Преди дълъг път проверете гумите, охладителната течност и маслото.
Не сипвайте гориво от където ви падне – на някой бензиностанции горивото е некачествено, което води до загуба на мощност, а на други лъжат с количеството. Препоръчително е да стоите докато ви заредят колата и затворят резервоара.
Ако се случи да засечете някой, махнете му или пуснете аварийните светлини за 1-2 секунди в знак на извинение.
Когато някой ви направи път, махнете му или пуснете аварийните светлини за 1-2 секунди в знак на благодарност.
Винаги давайте път на пешеходците – ние също минаваме по пешеходните пътеки, когато не сме с кола.
Давайте път, когато някой поиска да се престрои пред вас – няма да ви забави повече от 10 секунди. След това той ще ви даде път на вас при подобна ситуация и така всичко става по-лесно и без нерви.
Ако ви се кара бързо, правете го на места, на които няма интензивно движение. Всички шофьори са сигурни в своите реакции, но не всички си дават сметка, че колата отпред може да не си гледа в огледалата и да застане пред вас!
Купувайте си качествени „маркови“ чистачки и течност за чистачки, за да не се налага ежемесечната им смяна.
Избягвайте автосервизите, за които нямате препоръки. Няма лоша марка кола, има слаби или недобросъвестни майстори.
Включвайте светлините при движение, за да могат да ви забелязват от далече, а и за да не ви глобят.
Гледайте колите около вас и предвиждайте реакциите им – при видно колебание в поведението на колата пред вас / до вас – намалете скоростта.
Карането с превишена скорост в града в повечето случаи спестява от 5 до 10 минути. Ако КАТ ви спре за превишена скорост забавянето е мин. 20 минути. Ако се стигне до ПТП забавянето в най-добрия случай е около 1 час за изчакване на КАТ. По-добре тръгнете 5 минути по-рано, без да се налага да карате рисково, за да стигнете на време!
Бързото ускоряване води до повишаване на разхода на гориво.
Бързото шофиране в повечето случаи не води до по-бързо пристигане – по-добре да карате по правилник до светофара, от колкото да нарушите закона и да се наложи да стоите повече спрели, чакайки зелено.
Винаги използвайте предпазен колан – никога не се знае кога ще се наложи да спрете рязко.
Ако шофирате след употреба на алкохол и стигнете благополучно е чист късмет! В повечето случаи излиза по-евтино прибирането с такси. Оставете настрана в случая възможността за Санкция по Закона за движение по пътищата – Спасете живот!
Не се нервирайте на пътя и шофирането ще е удоволствие. При попадане в задръстване си пуснете радиото и чакайте без нерви! Когато някой ви засече – бипнете и му се усмихнете.

Спазвайте правилата – спасете живот! Бъдете разумни шофьори!

Автошкола с шофьорски курсове категории В, М, А и С