10 от най-добрите песни на Queen и Фреди Меркюри

33
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 05.09.2013

‘The Show Must Go On’ е заклинанието, което повтарят всички след трагичната смърт на една от най-магнетичните фигури в популярната музика. Ключът към разгадаване на неговата противоречива личност обаче може би се крие простичката фраза, изречена от Нийл Седака: „Ако обичате музиката, няма начин да не сте обичали Фреди“. Неговите музикални идеи и неизчерпаема енергия вдъхновяват поколения поп и рок музиканти. Прекарал цялата си кариера в една от най-влиятелните британски групи на 70-те и 80-те години – Queen, той до голяма степен я олицетворява. Неслучайно след смъртта му бандата (почти) слиза от музикалната сцена и прекъсва съществуването си.

Виж още: 10-те най-обичани песни във Великобритания 10 оригинални модификации в логото на Google

Роден на 05.09.1946 г. в семейството на държавен служител, Фреди Меркюри живее от 1959 г. в Лондон и се дипломира в Ealing Hammersmith & West London College в Лондон със специалност „Графика и дизайн“. По същото време се запознава случайно с Брайън Мей, който се оказва негов съсед, и скоро на сцената се появява новата им група. Първият сингъл е „Love Kills“, част от музиката на Джорджо Мородер към класическия филм на Фриц Ланг от 1926 г. „Метрополис“. Най-успешната година на Фреди като вокалист е 1987, когато записва кавър-версията на „The Great Pretender“ на The Platters и особено „Barcelona“ (дуета с испанската оперна примадона Монсерат Кабайе) – най-добрият образец за интегриране на оперното пеене и популярната музика до днес. Песента е създадена за бъдещите Олимпийски игри през 1992 г.

През последните две години от живота си Фреди почти не се появява публично. Упоритите слухове за хомосексуалните му увлечения и болестта, предизвикана от тях, се оказват истина, но той намира сили за потвърждението им само ден преди да напусне грешната земя. След смъртта му е основана фондация на негово име за борба със СПИН – неуловимата болест на XX век. Начало на гигантската кампания слага концертът-бенефис на стадион „Уембли“ (20.05.1992 г.), в който участие вземат плеада знаменитости. Името на Фреди Меркюри се превръща в поредната легенда, а най-известните му песни отново извървяват възходящия път към върха на класациите по целия свят. Ето 10 от тях.

1. Bohemian Rhapsody

2. We Are The Champions

3. Who Wants To Live Forever

4. Too Much Love Will Kill You

5. You Don’t Fool Me

6. I Want It All

7. A Kind Of Magic

8. Radio Ga Ga

9. Barcelona (with Montserrat Caballé)

10. The Great Pretender

Коментари

коментар(а)