10 от най-добрите песни на Queen и Фреди Меркюри

14
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

‘The Show Must Go On’ е заклинанието, което повтарят всички след трагичната смърт на една от най-магнетичните фигури в популярната музика.

Харесай страницата ни във Facebook

Ключът към разгадаване на неговата противоречива личност обаче може би се крие простичката фраза, изречена от Нийл Седака: „Ако обичате музиката, няма начин да не сте обичали Фреди“.

Неговите музикални идеи и неизчерпаема енергия вдъхновяват поколения поп и рок музиканти. Прекарал цялата си кариера в една от най-влиятелните британски групи на 70-те и 80-те години – Queen, той до голяма степен я олицетворява. Неслучайно след смъртта му бандата (почти) слиза от музикалната сцена и прекъсва съществуването си.

Роден на 05.09.1946 г. в семейството на държавен служител, Фреди Меркюри живее от 1959 г. в Лондон и се дипломира в Ealing Hammersmith & West London College в Лондон със специалност „Графика и дизайн“.

По същото време се запознава случайно с Брайън Мей, който се оказва негов съсед, и скоро на сцената се появява новата им група. Първият сингъл е „Love Kills“, част от музиката на Джорджо Мородер към класическия филм на Фриц Ланг от 1926 г. „Метрополис“.

Най-успешната година на Фреди като вокалист е 1987, когато записва кавър-версията на „The Great Pretender“ на The Platters и особено „Barcelona“ (дуета с испанската оперна примадона Монсерат Кабайе) – най-добрият образец за интегриране на оперното пеене и популярната музика до днес. Песента е създадена за бъдещите Олимпийски игри през 1992 г.

През последните две години от живота си Фреди почти не се появява публично. Упоритите слухове за хомосексуалните му увлечения и болестта, предизвикана от тях, се оказват истина, но той намира сили за потвърждението им само ден преди да напусне грешната земя.

След смъртта му е основана фондация на негово име за борба със СПИН – неуловимата болест на XX век. Начало на гигантската кампания слага концертът-бенефис на стадион „Уембли“ (20.05.1992 г.), в който участие вземат плеада знаменитости.

Името на Фреди Меркюри се превръща в поредната легенда, а най-известните му песни отново извървяват възходящия път към върха на класациите по целия свят. Сайтът „10-те най“ подреди 10 от тях. Вижте ги тук>>.

Коментари

коментар(а)