Вирусни инфекции при децата

17
Добави коментар
theones
theones

Вирусни инфекции при децата

сеп 05, 2013
Здраве

0

В тази статия, ще Ви запознаем с едни от най-често срещаните детски вирусни инфекции. Заради крехката им възраст и все още неизградения имунитет и защитен механизъм на тялото, децата са изключително уязвими към вирусните заболявания. Днес, благодарение на имунизацията, някои се срещат рядко и засягат много по малко деца. Веднъж прекарали съответното заболяване, децата вече имат естествен защитен механизъм и тялото е защитено от повторно заразяване. Всяко едно вирусно заболяване има определени симптоми, но каквито и да са те, задължително потърсете помощ от медицинско лице.

Дребна шарка:

Един от първите симптоми при дребната шарка е покачването на телесната температура на детето. Тя, от своя страна, може да бъде  съпроводена от кашлица, хрема и конюнктивит. След няколко дена, зад ушичките на малкото детенце се появява обрив под формата на розово-кафяви петна. Постепенно, този обрив се разпространява по цялото тяло и няма как да не го забележите. Отшумява в рамките на една, най-много две седмици. Трябва да се обърне необходимото внимание и да се вземат необходимите мерки, защото може да възникнат усложнения от рода на инфекции на ухото и дихателните пътища. Профилактиката включва почивка на детето, спокойна среда, внимателно подбиране на храната и задължително приемане на много течности.

Варицела:

Това е най-разпространената вирусна инфекция при децата. По тялото на детето се получава обрив от розови петна, които впоследствие  стават на мехури изпълнени с течност. Обривът започва от областта на дупето и се разпространява по цялото тяло. Инфекцията може да протече с увеличаване на температурата на тялото. Появилите се петна, които след това се превръщат в мехури, изчезват в рамките на до две седмици. Не позволявайте на детенцето да разчесва пъпките, защото това може да ги възпали и да останат белези. Задължително, го къпете по-честичко. Подсушавайте кожата с хавлия с леки потупвания и много внимателно. Осигурете на детето чисти дрехи и спално бельо. Сърбежът може да се облекчи, с лосион с алое вера или чрез овесено брашно, прибавено към водата, с която къпете детето.

Рубеола:

Това заболяване протича значително по-леко в сравнение с горните две. Може да се наблюдава покачване на температурата и поява на червен обрив. Този обрив се задържа най-много пет дни. Заболяването може да е съпроводено от леко главоболие и раздразнителност.

Заушка:

При заушката, се наблюдава подуване на едната или в някои случаи и на двете слюнчени жлези, които се намират около ушичките. Често срещани симптоми са главоболието, висока температура, болки в областта на ушите. И при това заболяване симптомите отшумяват след около седмица. Заушката не се наблюдава само при малките деца. Тя може да засегне и възрастни, при които могат да настъпят и по-сериозни усложнения, като стерилитет.

При всички тези заболявания, лечението задължително изисква понижаване на температурата, за да не се стигне до гърч, внимателен подбор на храната и достатъчен прием на течности, за да не се обезводни детето. Заболялото дете, задължително трябва да се изолира от други деца, бременни жени и хора с хронични болести.
Имунизацията, може да предотврати появата на тези вирусни инфекции, които се разпространяват по въздушно-капков път. Веднъж преболедувало от някое от тези заболявания, детето вече има естествена защита срещу тях, защото тялото си е изградило имунитет и защита за цял живот.

Хранителен режим при тези вирусни инфекции:
Поради високата температура, детето не трябва да се обезводнява. Давайте му да пие повече течности. Менюто е хубаво да включва повечко супички, плодови и зеленчукови сокове. При разстройство, не давайте на детето млечни продукти и сладки храни.
Задължително, каквито и да са симптомите, посетете личния си лекар. Когато се касае за здравето, имате нужда от компетентно лице, което да предпише съответните мерки. Всеки един симптом може да доведе до усложнения, затова задължително заведете детето на лекар, който да назначи лечение.

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Вирусни инфекции при децата, 10.0 out of 10 based on 1 rating

tweet

Adriana Lima за Victoria’s Secret, Август 2013

Тридневна диета с прочистващо действие

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0