Американско семейство търси съкровища на морското дъно, намира сандък със злато за $300 хил.

1
Добави коментар
region.burgas
region.burgas

Семейството американски търсачи на съкровища откри испанско злато – бижута и монети на стойност 300 хил. долара, съобщи РИА Новости, позовавайки се на тв канала Fox News.

Рик и Лиза Шмит заедно с децата си Хилъри и Ерик са открили сандъка с имането близо до крайбрежния град Форт Пиърс след отломките на 11 кораба от испанската флота, потънали през 1715 г. на път от Куба за Испания.

По данни на цитирания тв канал общата стойност на съкровищата в трюмовете на кораби от испанската флота, потънали край бреговете на Флорида, може да стигне до 400 млн. долара.

Семейство Смит се занимава с търсене на съкровища от много години. През 2002 г. щастието им се усмихва – те откриват на океана сребърен съд на стойност 25 хил. долара. 25 процента от намереното съкровище семейството е задължено да предаде по закон на щата Флорида. Находките ще бъдат изложени в някой от местните музеи.

Останалото злато Шмит трябва да поделят с фирмата, която е помогнала за изваждането на богатството от дъното на океана. За фамилията обаче ще останат 120 хил. долара.

Друг късметлия през юли тази година извади от дъното на 48 златни монети, на стойност около 250 хил. долара.