Народът лудна от усойници, пепелянки и смоци!

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Горещините в края на август раздвижиха пълзящите отровни твари, „преселили” се трайно вече и в градовете. Тазгодишното нашествие на влечугите е незапомнено, категорични са херпетолози – капацитети в тази област. Хората луднаха от пепелянки, усойници и смоци, които се настаниха в домовете им. Засега смъртни случаи няма, но опасността остава и за септември, алармираха народното издание потърпевши.

Инциденти от косонастръхвателни срещи с най-омразния представител на животинския свят, тълкуван превратно и в библията, днес са под път и над път. Човек на „ШОУ” отся няколко от тревожните телефонни обаждания и от контактите си с хора, изпитали шок и ужас само при вида на студенокръвните твари, ненамърдали се все още само в постелите им. А в миналото е имало подобни случаи…

35-годишният Ерхан Али от с. Хаджийско, община Кирково, област Кърджали, неотдавна е клъвнат от отровна змия. Инцидентът става в местността „Гьокчепънар”, където чобанинът наглежда домашните си животни. След няколко минути му става зле, причернява му пред очите все едно е вдигнал кръвното над 200, започва да залита като пиян, а дори не е ударил и една биричка. Зарязва пуйките – животът му е по-мил, със сетни сили подкарва бричката си на четири колела по черните селски пътища с риск да катастрофира и едва успява да стигне до фелдшера в с. Фотиново. Разгеле, вади късмет – медицинското лице е в кабинета си,

но „бялата престилка” пък не разполага с противозмийски серум

Али по спешност е транспортиран до МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” в областния център, където овладяват все по-влошаващото му състояние и го оставят под наблюдение в клиниката. Така „пуйкаджията” успява да прескочи трапа. Вече „розхожда” пернатите си, но обут с дебели кълцуни и нахлузени гумени ботуши. Досущ като каналджия. Нали е казано – парен каша духа! Сега Ерхан Али е решил да спретне скромен курбан в родното си село, защото живее втори живот.

Усойница изпълзя от тревните площи между Ученическите общежития и супермаркет „Хаджимилуш”, който се намира на кърджалийския бул. „Беломорски” №54, в центъра на града. Деца играят в добре поддържаната градинка с люлки, рози и прочее китки, когато едно от тях вижда съскаща пълзяща твар и в неистов ужас надава вой до небесата: „Змия, змия…”. Уплашените до смърт хлапета се разтичват в различни посоки. Управителят на магазина обаче, нали е хаджия, сиреч е бил на поклонение в Мека, се притичва на помощ и най-безцеремонно убива усойницата, която на всичко отгоре се оказва и… бременна.

Нищо неподозиращ шофьор от селата докарал отровницата, паникьосала в неделния следобед живеещите в кв. „Младост”, спрягат хипотези някои. Змията тук явно е тръгнала да търси подходящо място, където да снесе яйцата си и да люпи котило от малки усойничета. Което означава, че тихото до вчера зелено местенце до зимата би се превърнало в „резерват” на отровни гадини. За кошмарните последствия никой и не ще да мисли. По стар български обичай всеки си духа в пазвата…

Още по-кошмарно е дереджето във вилната зона край Кърджали – с. Резбарци, разположено край така нареченото „Кьош дере”, пълноводно през цялата година. „За такова невиждано нашествие на усойници и пепелянки не сме чували и от дедите си. Е-ее, появявали са се отделни „заблудени” екземляри, но тази година е нещо кошмарно. Резкият скок на горещините в края на август – през юни и юли нямахме подобни проблеми, – сякаш подлуди влечугите. Те буквално пълзят по напечените от слънцето дувари. Само през уикенда четири усойници и три пепелянки пропълзяха в къщите на комшиите.

Ужас! Пепелянка с непогълнат все още в устата гущер „дебнеше” зад прага на механата изба бизнесмена Димитър Иванов. Същият ден дъщеря му Елка едва не настъпи друга, докато закусвала под асмата в двора. Ужасът обаче прерасна в истерия към обяд от писъците на четири-пет хлапета, плацикащи се в басейна в съседната вила. Когато излизат на сухо, какво да видят – три усойници се „радват” на децата в съседство с водната площ. То възрастният човек не е в състояние да понася тия твари, какво остава за невръстни дечица. Още същият ден ги отведоха при баба Марика в кв. „Веселчане”

да им лее куршум срещу уплах”

разказва пред човека на „ШОУ” все още шашардисаният собственик на вила инж. Васил Петров, решил до края на лятото да „замрази” лукс-обителта си.

Автогара „ХХІ век” в областния център, откъдето през час-два отпрашват автобуси за Турция, е в шаш – не, не става въпрос за поставена бомба, а за…

пепелянка, укрила се в пежото на Акиф Мустафов

Агата от крумовградско село изпраща майка си за Измир, когато дочува познатия съскащ звук на задната седалка на автомобила си. Пасажерите се изнасят като при пожар. Акиф звъни на тел.112, пристига екип от Областната комисия по бедствия и аварии. Спасителната акция продължава повече от три часа. След което неочакваният „гост” е отведен на безопасно място в природата. А за домакините му остава само кошмарът…

Почти същата случка се случи на автогарата и преди две години, за което „ШОУ” информира. Усукана край двигателя усойница едвам беше извадена от колата. Тогава се появи и странната версия, че е… подхвърлена от недоброжелатели. Хипотеза, която нито се потвърди от полицията, нито беше отречена.

Последният шокиращ случай от първия ден на септември е, че собственикът на лъскавия мерцедес Ремзи Осман от гр. Джебел отваря капака на немското си возило, за да провери как стоят нещата с маслото, когато изведнъж срещу него се изправя…двуметров смок с дебелина на лимонадено шише.

Съска, гледа го със студените си безизрани зелени очи и отправя заплашителни движения. Макар и мюсюлманин Ремзи бяга от возилото си като дявол от тамян. Едва когато вижда висящото утрепано влечуго в ръката на свой авер, подкарва мерджана. Толкова е стресиран, че чак забравя да даде петарка на благодателя си.
За деянието си Осман е люто скастрен от дърти чалмоносци, познаващи видимия и невидимия свят. Ходжата Алихасан му дърпа ушите:

„Никога не убивайте смок! Където са те, няма мишки и плъхове. А и знам от стари книги, че те, студенокръвните, „кълнат”…

“Отровни” факти

– 30-годишният строител от Петрич Георги Котрулев улови пепелянка с невероятните размери от… 1,20 м в черешовата си градина край село Митиново. От 10-годишна възраст той се занимава с отровни змии. “Известно време отглеждах в дома си две пепелянки, после и усойница. Храних ги с гущери, малки мишки и жаби. В района на Митиново има много змии, като особено много са кощериците. Някои от тях са дебели колкото бирена бутилка”, твърди македонският укротител на змии.

– Сунай Мюмюн от момчилградското село Долна Чобанка уби змия, сучила мляко от кравата му. „Кравата не беше навела глава като останалите да пие вода. Стоеше неподвижна като хипнотизирана. Около краката й се бе навила голяма змия. Тя бе впила зъби във вимето й, пиеше мляко. Извадих острия си нож и я разпорих надлъж”, разказа пред агенция Блиц препатилият стопанин.

– Неджен Али е известен като най-добрия „удушвач на змии” в Момчилград, прогонил е пълзящи твари от стотици къщи, най-вече смоци. Владее си го занаята човекът, не на всекиму даден. Но след като миналата година пепелянка го клъвна в областта на глезена – най-уязвимото и бързосмъртоносно място, Али вдигна ръце и се… предаде. „Вече ще укротявам само… булки”, закани се спецът.

Кърджали, Георги АНДОНОВ