Тъмна или светла бира?

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

По презумпция повечето любители на бирата предпочитат светлата бира през лятото, а тъмната – през зимата. Това може би е така, тъй като тъмната бира се счита за по-тежка от светлата.

Най-старите данни за варене на бира са на около 6000 години. Отнасят се до шумерите. Шумерия се е намирала между реките Тигър и Ефрат, като включвала Месопотамия и древните градове Вавилон и Ур. Смята се, че шумерите открили ферментацията като процес по случайност.

Най-ранните източници за правене на бира са древните гравюри на шумерите. Получената напитка карала хората да се чувстват „развеселени, прекрасно и безкрайно щастливи”. Те смятали тази „божествена напитка” за дар от бога.

След като Шумерската империя била разрушена през второто хилядолетие преди Христа, знанието за правене на бира било наследено от вавилонците. Известно е, че във Вавилон са знаели как да варят 20 различни вида бира. Въпреки това метода не бил изряден. Бирата била мътна и нефилтрирана. С времето разпространението и достигнали до Египет.

Днес в света се произвеждат около 9 милиона марки пиво. Делят се в зависимост от основните му показатели – интензивност на цвета, вкус и аромат, на тъмно и светло. В светлата бира е нормално да се усеща горчивината на хмела, а в тъмната – сладникав, винен и карамелен привкус, горчивината в него е по-мека.

Светлата бира може да съдържа в себе си между 8 и 20 % сухо вещество, докато тъмната – от 12 до 21%. Тази концентрация се посочва или в проценти, или в градуси на Балинг. Тази единица е наименувана на чешкият химик проф. Карел Наполеон Балинг (1805–1868).

Градус на Балинг представлява тегловният процент на екстракта, измерен в грамове, съдържащ се в 100 г разтвор. От това следва, че бира с малко съдържание на алкохол има плътност до 5%, със средно – до 12 %, силната бира е с плътност над 14 %.

Плътността или по-точно концентрацията на сухи вещества в малца, често погрешно се смята и за алкохолното съдържание на бирата. Реално този показател определя колко разтворени твърди вещества от изходната смес (малц, хмел и др.) са преминали в бирата.

Обикновено това са 10-12%. Този надпис е в пряка зависимост от алкохолното съдържание на бирата. Това е така, защото няма как да се получи силна бира от изходна суровина с ниска плътност.

Разликата между тъмната и светлата бира е както в цвета, така и във вкуса. Предпочитанието се определя от опита.