Симптоми на предстоящо раждане при котките

13
Добави коментар

Котките заслужено са считани за едни от най-самостоятелните животни. Това важи и за процеса на раждане. При тях рядко настъпват усложнения и не се налага реална намеса от страна на стопанина. Водени от инстинктите си, женските ефективно и адекватно се справят с родилния процес. Так че, стопани, бъдете спокойни – няма да се налага да акуширате!

Първите признаци, че родилният процес наближава са:

1.Няколко дни (до седмица) преди събитието женската започва да търси подходящо леговище. До този момент поведението на котката Ви трябва да е нормално. Дори с набъбнал корем писаните водят активен начин на живот, почти до самото раждане. Ето защо, когато женската започне да се муши из долапи и други закрити пространства, значи раждането наближава. Тогава е време да приготвите леговище за Вашата любимка, по възможност на добре закрити места, покрай които рядко минават хора и други животни.

2.До 1 ден преди раждането ще забележите, че женската почива на по-чести интервали. Тя ще се движи по-малко и непрекъснато ще гледа да си полегне.

3.Възможно е да забележите да се отделя секрет, но това не е задължителен признак. При някои котки такъв секрет може да се отдели и седмици преди раждането, а при други да не се отделя.

4.Най-издайническите знаци са контракциите. У женската ще се наблюдава безпокойство и е възможно да мяучи. Също така, животното често ще ходи до избраното леговище. Ако стопанинът е бил грижовен към любимката си, тя най-вероятно ще го потърси, когато раждането наближи. Тя ще желае присъствието Ви, чувствайки се по-сигурна, ако сте до нея. Дори е възможно да ходи по Вас, ако се отдалечите от постелята й, предпочитайки компанията Ви пред удобното леговище. Обаче има и котки, за които присъствието на стопанина не е необходимо и тя няма да Ви обърне внимание.

5.Когато контракциите зачестят, ще забележите, че котката поляга на една страна и се извива, така че лесно да достига вулвата си. Тя ще започне честичко да се почиства там и може да се върти из леговището в търсене на най-удобната позиция. Отделянето на жълтеникаво-прозрачна течност е сигурен признак, че раждането е започнало. Скоро ще последва и първото коте. Важно е да се знае, че котките не раждат малките си наведнъж. Има кратък период между ражданията, през който майката почиства котето, прекъсва пъпната връв и изяжда плацентата. Обикновено целият процес е кратък и завършва за около 40 мин до няколко часа. Но има и случаи, при които раждането може да отнеме до 24 часа, така че не бързайте да се притеснявате.