Летните олимпийски игри през 2020 г. ще бъдат в Токио

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Международният олимпийски комитет (МОК) избра Токио за домакин на летните олимпийски игри през 2020 г. Японската столица победи Истанбул и Мадрид в гласуването на 103-те членове на МОК и по този начин ще домакинства лятна олимпиада за втори път след 1964 г.

Това ще бъде първият път от 12 години, в който азиатски град печели домакинство на летни олимпийски игри.

В електронно гласуване Токио събира най-много гласове, но Истанбул и Мадрид получават равенство, поради което се налага повтроно гласуване, след което турският мегаполис повежда с 4 гласа.

Японският премиер Шиндзо Абе специално съкрати участието си в срещата на Г-20 в Санкт Петербург, за да отговори на опасенията на членовете на МОК покрай проблемите на ядрената електроцентрала в град Фукушима. Той е дал уверение, че през идните седем години японското правителство ще е взело всички възможни мерки, за да предотврати каквато и да е била опастност от радиацията във Фукушима.

Към момента японската столица доказва своята подготвеност с своите 33 стадиона, като в допълнение в съседните префектури Канагава, Чиба и Саитама, които са част от токийската област, има допълнителни общо 49 спортни съоражения. 

Очакванията са 32 лятна олимпиада в Токио да привлече още повече посетители от сегашните 12 милиона на година туристи, които са в допълнение от 13,5-те милиона жители на японската столица, които през деня достигат близо 16 милиона. Столичният район, който представлява най-гъсто населеният метрополен регион на планетата, е населяван от 37,2 милиона души, което е повече от 22,6-те милиона жители на Делхи и 20,4-те милиона души на Мексико сити, по данни на ООН от 2011 г. Площта на Токио е 2,188 кв. км., от които 38% са зелени площи.

Стандарт Нюз

Към статията няма коментари. Напишете първия.