Растения за Алпинеуми – Част I

39
Добави коментар
shimpa
shimpa

Седум жълтоцветен
(Sedum aizoon Euphorbioides)
Нискорастящо растение, с многочислени цилиндрични листа, цъфтящо през пролетта и лятото с едри жълти цветове. Непретенциозно растение. Предпочита светло, слънчево разположение през цялата година. Полива се умерено, зимата слабо.

Семпервивум Паешки
(Sempervivum Аrachnoideum)
Изключително непретенциозно растение. Листните му розети са покрити с бели нишки, подобни на паяжини. През летния сезон се появяват красиви звездовидни цветове в жълт и пурпурен цвят. Семпервивумът обича слънчево място, но спокойно може да преживее зимата в градината, тъй като зимува на хладно. Полива се слабо, дори и през лятото най-много веднъж на 2 или 3 седмици, а зимата – изобщо не се полива.

Семпервивум Кафе
(Sempervivum Cafe)
Изключително непретенциозно растение. Листните му розети са едри и с червеникаво-кафеви краища. Семпервивумът обича слънчево място, но спокойно може да преживее зимата в градината, тъй като зимува на хладно. Полива се слабо, дори и през лятото най-много веднъж на 2 или 3 седмици, а зимата – изобщо не се полива. Не е необходимо да се тори.

Седум
(Sedum urvillei)
Нискорастящо растение, с многочислени остри месести листа. Непретенциозно растение. Предпочита светло, слънчево разположение през цялата година. Полива се умерено, зимата слабо.

Армерия Пурпурна
(Armeria maritma)
В диво състояние се среща в северо-западните области на Европа и Северна Америка. Достига на височина до 10-20 см. Образува ниски, гъсти тревни туфи. Цъфти през периода Април-Юни. Непретенциозно към почвата растение, което изисква единствено достатъчно слънчева светлина и вода за да се развива нормално. Прекрасно украшение за всеки Алпинеум.

Градински Карамфил
(Dianthus caryophyllus)
Цъфтящ през цялото лято и подходящ за оформяне на цветни бордюри в двора. Градинският Карамфил оформя големи туфи, и е лесен за гледане и размножаване. Цъфти почти през цялото лято, като изпълва двора с приятен аромат. Непретенциозно растение.

Саксифрага
(Saxifraga  arendsii)
Многогодишно тревисто растение, което цъфти през пролетта с красиви бели и розови малки цветчета. Не претенциозно към почвата и поливането това растение е известно още със името Каменоломка. Чудесно украшение за всеки алпинеум или пролетна градина.

Радиканс Голд
(Euonymus radicans gold)
Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който се катери с хващателните си корени или пълзи по земята. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Обикновено се изрязват само издънките, които пречат. Зимува на открито без специална защита. При засушаване в немразовити дни се полива умерено. Годишен прираст: 20-30см. През есента листата се оцветяват от нежно розово през червено и пурпурночервено до кафявочервено. Те си подхождат много добре с хризантемите.

Радиканс Сребрист
(Еuonymus radicans gaeti)
Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който се катери с хващателните си корени или пълзи по земята. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, зелени, с бяло по края. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Обикновено се изрязват само издънките, които пречат. Зимува на открито без специална защита. При засушаване в немразовити дни се полива умерено. През есента листата се оцветяват от нежнорозово през червено и пурпурночервено до кафявочервено. Те си подхождат много добре с хризантемите.

Радиканс Блонди
(Euonymus fortunei Blondy)
Непретенциозен и нечувствителен вечнозелен храст с височина 20 до 150 см, който се катери с хващателните си корени или пълзи по земята. Вечнозелените листа са с яйцевидна или кръгла форма, груби и пъстрожълти. Оформяне и подрязването са възможни по всяко време. Обикновено се изрязват само издънките, които пречат. Зимува на открито без специална защита. При засушаване в немразовити дни се полива умерено.

Източник: www.hrasti.com