Най-полезните есенни зеленчуци

13
Добави коментар
biomall
biomall

Обогатете менюто си с дарове от природата

След като ви представихме най-актуалните и пресни есенни плодове, продължаваме със зеленчуците. Те са най-полезната, лека и витаминозна храна, с която можете да заредите организма си през есенните месеци. Колкото по-пресни и сезонни са зеленчуците, с които се храним, толкова повече са здравословните им качества.

Цвекло

Този много характерен есенен зеленчук съдържа голямо количество бетаин – витамин, който в голяма степен осигурява усвояването на белтъци в организма ни. Освен това, той подпомага работата на черния дроб и жлъчката. Освен бетаин, цвеклото съдържа редица други витамини, например С, В1 и В2, Е и РР и най-вече на ценния и рядък витамин U, който има антиалергично, прочистващо и възстановяващо действие. Цвеклото е богато още на органични киселини, протеини, пектин, както и на калий, магнезий, желязо, мед, цинк, манган, флуор, бор, особено йод. Цвеклото прочиства лимфите, черния дроб, бъбреците, жлъчката. Намалява нивото на холестерола.

Патладжан

Патладжанът често е наричан и син домат. Принадлежи към семейството на картофите. Най-популярни у нас са тъмнолилавите патладжани, но се срещат и бели. Патладжанът съдържа много и разннобразни хранителни вещества – фибри, манган, магнезий, мед, калий, фолиати, витамин К, витамин С. Той е много диетичен и не съдържа почти никакви калории. Внимавайте обаче как го приготвяте, защото патладжанът е като гъба и има свойството да попива много мазнина. Затова го гответе с минимално мазнина. Патладжанът съдържа фитонутриенти, които имат силни антиоксидантни качества. Освен това, те помагат за понижаване на кръвното налягане и намаляване нивата на холестерола в кръвта. Патладжанът може да е полезен при някои видове алергии. Редовният му прием регулира нивата на желязо в организма и стимулира производството на колаген.

Зеле

Зелето е част от семейство Кръстоцветни. Към това семейство спада и броколито. Съществуват над 100 различни вида зеле с най-разнообразни разновидности. Зелето съдържа много пектин и целулоза, които влияят благоприятно върху храносмилането. 

Зелето съдържа и големи количества витамин С, каротин, В1, В2, РР, К, както и ценния витамин U, които е много препоръчителен при стомашни проблеми. Чудесно прочиства червата и подобрява перисталтиката. Зелето е много нискокалорична храна и е известно с добрите си диетични качества. Освен с помощта на зеле, може да отслабнете и благодарение на полезните свойства на сок от артишок. Сочено е като мощен антираков продукт, тък като съдържа и много антиоксидантни вещества. Киселото зеле също не е за подценяване. Полезните му въздействия са многобройни. То съдържа калций, желязо и редица други минерали и органични киселини. През зимата е чудесен източник на полезни витамини, незаменими аминокиселини и други хранителни вещества.

Карфиол

Карфиолът също принаглежи към семейство Кръстоцветни и е роднина на зелето. Традиционно той се подлага на термична обработка – най-полезен е леко задушен или сварен. Вкусно ястие е и панираният карфиол, но съдържа повече мазнини. Карфиолът съдържа фибри, пектин, много белтъчини и минерални соли. Подобно на другите видове зеле, съдържа доста и разнообразни витамини – А, В, С, К, както и минерали – желязо, магнезий, мед, калций, калий, фосфор, хлор. Съдържа много полезната фолиева, както и ябълкова и лимонена киселина. Източник е и на омега-3 мастни киселини. Много е диетичен и е подходящ при различни хранителни режими. Помага за прочистване на клетките, на черния дроб и жлъчката. Поддържа здравето на сърдечносъдовата система.

Броколи

Броколито също е от семейството на зелето. То е с доказани антиракови качества. Съдържа много витамини – А, В, С, D. Богато е на белтъчини и фибри. Съдържа редица минерали – калций, калий, селен, желязо, фосфор и магнезий. 

Източник е на много антиоксиданти и не съдържа почти никакви калории. Препоръчва се за детоксикация, тъй като неутрализира свободните радикали. Ускорява метаболизма. Подобрява обмяната на веществата. Броколито е добро за отслабване, тъй като засища бързо, но не е никак калорично. Можете да отслабнете и с помощта на Акай бери капсули. Тъй като са много богати на калций, броколите помагат и за изграждане и поддържане на здрави кости. Подсилват имунната система на организма и предпазват от настинки и инфекции.

Чушки

Чушките са типична есенна храна и неизменна част от българската кухня. Традиционно се пекат, консервират и т.н., но трябва да знаете, че те са най-полезни сурови, затова ги хапвайте на воля, докато още изобилстват на пазара. Чушките са изключително богати на витамините А и С. Имат много по-голямо съдържание на витамин С, отколкото цитрусите например. Богати са и на натрий и желязо, както и на фолиева киселина. Имат мощен антиоксидантен ефект и понижават нивата на свободните радикали. Имат антиракови свойства. Съдържат каротеноиди, които се борят с редица заболявания на сърцето, на дихателните пътища, предпазват от образуване на ракови клетки и т.н. Чушките осигуряват здраве на очите. Те съдържат и ликопен, който е доказан антираков пигмент. Лютите чушки забързват метаболизма и подпомагат изгарянето на повече калории.