10-те най-лоши за живеене града в света през 2013 г.

38
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 11.09.2013

Aналитичното звено на британското списание Economist „Икономист интелиджънс юнит“ (EIU) публикува годишната си класация на градовете с най-добро качество на живот. В класацията са включени 140 града от цял свят. Методологията, по която се изготвя класацията, включва 30-те критерия в общо 5 категории – стабилност; здравеопазване; култура и околна среда; образование и инфраструктура. Резултатите във всяка от отделните категории се събират за получаване на сборен индекс от 1 до 100, при който 1 е считан за крайно лош, а 100 за идеален резултат. На тази база всеки град е класиран като приемлив, поносим, неудобен, нежелан и лош за живеене.

Виж още: 10-те най-скъпи града в света 10-те най-развратни града в света

През последните шест месеца 13 от 140-те изследвани града отчитат промяна в качеството си на живот, а за последната година броят им е 28. За последните пет години 86 града в света отчитат промяна в резултатите,като 30 от тях в положителна и 56 в отрицателна посока. Тъжният факт е, че София е сред десетте града, в които качеството на живот през последните 5 години най-бързо се е влошило. В тази група са още Дамаск, Триполи и Кайро, които в последните години са разтърсвани от кръвопролитни сблъсъци и несигурност. В тази незавидна десетка са още Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Найроби и Рейкявик.

Поради безкрайно отрицателните условия на живот и постоянните атентати Кабул и Багдад не са включени в класацията. В миналогодишната класация на EIU сред петте най-лоши бяха Дака, Порт Морсби, Лагос, Хараре и Алжир. Ето и 10-те града в света, в които, ако сте решили да се преместите да живеете, по-добре размислете.

1. Дамаск (Сирия) 2. Дака (Бангладеш) 3. Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея) 4. Лагос (Нигерия) 5. Хараре (Зимбабве) 6. Алжир (Алжир) 7. Карачи (Пакистан) 8. Триполи (Либия) 9. Дуала (Камерун) 10. Техеран (Иран)

Коментари

коментар(а)