Байерн дебне 16-годишен българин

2
Добави коментар
mignews
mignews

Стефан Велков навършва 17 г. през декември

Байерн Мюнхен не изпуска от очи Стефан Велков (№19), най-младия футболист в родната „А“ група. Европейският шампион праща скаути на всеки двубой за националните гарнитури, в който 16-годишният централен защитник на Славия играе.  Велков вече е част от тима до 19 години, въпреки че е доста по-малък от повечето си съотборници там. Чак на 12 декември тази година той ще навърши 17 години, а вече е важна част от отбор в „А“ група.

В петък, часове преди драмата на националите в Палермо (0:1 от Италия), юношите до 19 г. срещнаха връстниците си от „скуадра адзура“ в контрола. И там имаше пратеници на Байерн, които следят как играе Велков.  Общо четири клуба към момента се интересуват от младока, твърди „Труд“. Два вече от тях вече заявиха официално, че искат да го вземат.

Наполи очакваше Велков и родителите му за разговори в Италия това лято, но семейството предпочете момчето да остане в Славия най-вече заради опита, който неизбежно ще дойде с мачове в мъжкия футбол. Стефан Велков вече записа 5 двубоя в елита за „белите“ през сезона и треньорът Асен Букарев изпълнява обещанието си да го налага.

Валенсия и Селта също следят младока, като интересът от клуба от Виго е съвсем сериозен. Пратеници гледаха турнира за юноши до 19 години край Валенсия, където Велков игра за България в мачове срещу Аржентина, Япония и Беларус.

За да вземат сега таланта, заинтересованите трябва да платят само компенсационна сума, която се изчислява по схема, утвърдена от ФИФА според възраст, участия в първия тим и т.н. В Славия обаче са убедени, че са постигнали най-важното – да покажат на момчето и родителите му, че клубът ще му даде шанс за нещо, което в клубове като Наполи и Байерн за момента изглежда немислимо – да играе футбол на ниво първи отбори в Италия и Германия.