naicheteni: Народни рецепти при лечение на диабет!

47
Добави коментар
fenn_andrea
fenn_andrea

Диабетът, „тих и коварен“, за съжаление е доста разпространен, понякога дори не подозираме, че страдаме от него…..
През годините народът е успял да съхрани много нетрадиционни  рецепти за лечение.
Ето някои от тях:

* Използва се зелен фасул. Препоръчва се да бъде набран август-септември. Вземат се 20 шушулки от зелен фасул, варят се в продължение на три часа в 1 литър вода, докато стане наполовина. След като изстине, чорбата се прецежда и се пие по половин чаша, половин час преди хранене 3-4 пъти на ден продължение на 3-4 месеца.
* Сок от червено цвекло. По четвърт чаша сок от червено цвекло, четири пъти на ден се пие на цикли – две седмици се пие, после две седмици почивка.
 * Смята се, че за диабета  е полезен пресен сок от картофи: половин чаша прясно изцеден сок от картофи, половин час преди хранене, 1-2 пъти на ден.
  * 2-3 глави лук, нарязан, залейте с 2 чаши хладка вода за една нощ. На сутринта прецедете и пийте преди хранене по една кяфяна чаша.

При диабета, някои билки се използват  като лечебно средство и като подсладител:

1. Корен от глухарче – отличен чай за диабет. Една чаена лъжичка ситно нарязан корен се залива като чай с чаша вряща вода, оставя се да престои 20 минути, прецежда се и се пие по четвърт чаша 3-4 пъти на ден в удобно време.
 2- Коприва. Много полезна при приготвяне на витаминозни супи и салати. Преди хранене да се взема малки дози тинктура от коприва.
3. Билки за лечение на диабет-боровинка. Стръкове боровинка една супена лъжица от стръковете се залива с вряща вода. Пие се като чай. Може да добавите ягоди за вкус.
4-Трепетликата-известно средство при диабет. Препоръчва се при начална фаза на диабета. На две чаши вода се слага една супена лъжица настъргана кора от трепетлика. Вари се половин час на слаб огън. Престоява 2-3 часа, прецежда се и се пие четвърт чаша 3 пъти на ден преди хранене в продължение на 3-4 месеца.
5. Листа от орех.  Една супена лъжица листа от орех се запарва с чаша вряла вода. Престоява половин час, прецежда се и това е дозата за цял ден. Преградките на 40 ореха се заливат с чаша и половина вряла вода и се оставят на водна баня един час. След като изстине се прецежда и се пие по една чаена лъжичка три пъти на ден преди хранене.
Добър терапевтичен ефект имат билкови комбинации:
6. Листа от боровинка, листа от боб, ленено семе и овесена слама. Всичко в равни количества  се смесва. Три супени лъжици от дрогата се заливат с три чаши вода и се вари 10 минути. След това престоява 2 часа, прецежда се и се пие една трета чаша 5-7 пъти на ден.
7. Полски хвощ, пача трева, тревни ягоди-всичко по 20 грама. Една супена лъжица от сместа се залива с чаша вряла вода и се вари 3-5 минути, престоява 15 минути. Прецежда се.  Взема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден, половин час преди хранене.

Като подсладител – най-известната билка, която се използва е стевия, от нея се прави сладък чай. Стевията е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият
заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около
300 пъти по-сладка. Стевия не съдържа калории и е много здравословна.