Бъз ‘Черна дантела’ (Sambucus nigra ‘Black Lace’)

Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Листопаден храст, популярен у нас като Черен бъз. Развива се успешно в зони от 4-та до 7-ма, като в България се аклиматизира успешно. В градините се използва като жив плет. На височина и ширина достига до 1.80 – 2.40 м. Цъфти в разгара на лятото през юни и юли с ефектни и ароматни розови цветове. Плодовете са ядливи. Привлича птиците и пчелите.

Място: Черният бъз се развива добре на пълно слънце до частична сянка в добре дренирани почви при средна до висока влажност.

Отглеждане: Приспособява се към различни типове почви, но предпочита влажни, хумусни почви. Разпространява се чрез коренови издънки и образува колонии. Издънките се изрязват още с появата им, освен ако растението не е в процес на аклиматизация. Възможностите за резитба през късната зима са следните: почистване на изсъхнали и отслабени клони; съкращаване на едногодишните леторасли; или изрязване до корен с цел подмладяване. Някои градинари препоръчват значителна пролетна резитба за поддръжка на добра корона. Редовното подрязване стимулира израстването на допълнителни червени листа.

Характеристики: „BLACK LACE“ e култивирана разновидност на европейския бъз. Растението особено се цени заради своите дълбоко нарязани тъмнопурпурни листа, розови цветове с аромат на лимон и черно-червени плодчета. Развива се като голям, изправен, листопаден храст, който обичайно достига до 1,80 – 2,50 м височина. Селекцията е извършена в Англия по една доста сложна 10-годишна програма за хибридизация, която започва през 1988 година. Полученият храст има сложни перести листа (с от 3 до 7 овални или елипсовидни листенца) в тъмен пурпурен цвят, които обикновено запазват баграта си през целия вегетативен сезон. Листенцата са дълбоко нарязани. Младите леторасли също са в пурпурни краски, като старите стъбла постепенно прегарят до кафяво-черни тонове. Дребните розови цветчета разцъфтяват през юни в съцветия с плоска форма (до около 20-25 см диаметър). Цветовете разпръскват лимонов аромат. Постепенно те отстъпват място на снопове черни бъзови плодчета, които съзряват в късно лято. Плодчетата на различните сортове бъз се използват за направа на конфитюри и желета, но се приема, че ароматът им не може да съперничи на приготвените от американски бъз (Sambucus canadensis). Плодът на някои сортове се използва и за направа на вино. Плодовете привличат насекоми, птици и животни.

Проблеми: Черният бъз има известна предразположеност към гниене, брашнеста мана, петносване по листата, а понякога се напада от листоядни насекоми, акари и листни въшки. Клоните могат да се увредят от бурни ветрове или от тежък сняг/обледяване през зимата.

Съвет на градинаря: Храст с подчертан декоративен ефект поради тъмните си пурпурни листа, привлекателен цъфтеж и интересни плодове. Може да се използва в ансамбли с други видове, бордюри от храсти, прегради или за фон на композиции. Подходящ за крайводно отглеждане до потоци, езера или в ниски терени, които естествено задържат вода. Добър за жив плет.