Какво е аутизъм и какво го причинява? Част 2

13
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Продължение от: Какво е аутизъм и какво го причинява? Част 1

 

– Силни шумове, миризми и светлини

 

Аутистите намират, че някои внезапни силни шумове са неприятни и стряскащи. Същото се отнася за някои миризми и внезапните промени в интензивността на светлината и температурата. Много хора вярват, че не става въпрос за конкретните шумове, миризми и светлини, а за изненадата и невъзможността да се подготвят за нея – подобно на ответната реакция при внезапен физически контакт. Ако аутистът знае, че нещо ще се случи, той може да се справи с него много по-лесно. От помощ е дори ако му се напомня, че нещо може да се случи.

 

– Езикови (говорни) умения

 

Колкото по-силно е изразен аутизмът, толкова по-влошени са говорните умения. Много деца с аутизъм изобщо не говорят. Много аутисти повтарят думи и изречения, които чуват.

 

 

Говора на аутистите може да звучи много по-официално и вдървено, в сравнение с говора на останалите хора. Тийнейджърите със Синдром на Аспергер, например, могат да звучат като млади професори. Интонацията им може да звучи равно.

 

– Повтарящо се поведение

 

Аутистите обичат предвидимостта. Най-добрият им „приятел“ е рутината. Голяма част от живота им се състои в извършването на едни и същи движения отново и отново. Това поведение може да изглежда като странен ритуал в очите на останалите. То може да се състои в скокове от единия към другия край на стаята, повтарящи се отново и отново в рамките на 1, 5 или 10 минути, а понякога и по-дълго. Или в рисуването на една и съща картина отново и отново, страница след страница.

 

Хората без аутизъм са много по-адаптивни в промените на поредността на нещата. Дете без аутизъм спокойно може да се изкъпе, след което да си измие зъбите и да си облече пижамата преди да си легне, въпреки, че обичайно първо си мие зъбите. Такава промяна може да разстрои изключително много дете с аутизъм.

 

Някои хора смятат, че е добре да се помага на децата с аутизъм да приемат по-лесно промените, но принуждаването им да го правят като другите деца може да има отрицателен ефект върху качеството им на живот.

 

– Децата с аутизъм се развиват различно

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Докато децата, които не страдат от аутизъм могат да се развиват в много области с относително еднакви темпове, това не се отнася за децата, страдащи от това заболяване. Техните познавателни (когнитивни) умения могат да се развият бързо, докато социалните и езикови умения изостават. В други случаи е възможно бързото развитие на говорните умения, докато моторните умения – не. Може би няма да са способни да хващат топка като другите деца, но да имат много по-богат речник. И не на последно място – социалните умения на аутистите не се развиват като социалните умения на другите хора.

 

– Ученето може да бъде непредсказуемо

 

Не може да се предвиди колко бързо децата с аутизъм могат да научат нещо. Те могат да научават неща много по-бързо от останалите деца, например как да четат дълги и сложни думи и да ги забравят напълно малко по-късно.

 

 

– Тикове

 

Не е необичайно хората с аутизъм да имат тикове. Обикновено те представляват резки и отсечени движения. Някои от тях могат да бъдат доста сложни и да продължат много дълго време. Някои от аутистите са способни да ги контролират, други не са. Може да е стряскащо и притеснително за родителите, когато видят тези тикове за първи път – особено по-сложните.

 

– Мании

 

Аутистите често имат мании.

 

– Митове за аутизма

 

Аутистите чувстват любов, щастие, тъга и болка точно както другите хора. Само защото някои от тях не изразяват тези чувства като другите, не означава, че не изпитват чувства. Имат! Митът, че аутистите нямат чувства вече е разрушен. Той се е получил в резултат на невежество.

 

Не всички аутисти имат невероятни дарби за математика и музика. Независимо от това, значителна част от тях имат високо IQ и уникален талант за компютърни науки.

 

Снимки: papaija2008, winnond, stockimages, Stoonn, Ambro FreeDigitalPhotos.net