10 любопитни факта за мъжкия оргазъм

20
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 14.09.2013

Според описанието в Уикипения оргазмът е „кулминативният момент на завършителната фаза на човешкия копулативен цикъл. И мъжете, и жените изпитват оргазъм, характеризиран от силна телесна наслада и контракции на тазовите мускули, контролирани от вегетативната нервна система. Възможни са и други неволни действия, например говор, издаване на звуци, спазми на други мускулни групи и общо чувство на еуфория. При мъжете оргазмът е съпроводен с еякулация.“ На практика се счита, че това е най-елементарната операция на света. На теория обаче всичко е далеч по-сложно, твърди списание Cosmopolitan. Ето как изглежда мъжкият финал от гледна точка на безпристрастната физиология.

Виж още: 10 любопитни факта за женските гърди 10 любопитни факта за дупето

1. Една малка доза алкохол може да повиши удоволствието по време на оргазъм, като максималният сексуален пик се достига във фазата на излизане от лекото (на светлинни години разстояние от delirium tremens) алкохолно опиянение. Внимание: с увеличаването на броя чашки се намалява шансът за достигане на пълноценен оргазъм. Докато не се стигне до често срещаната фраза: “Що сега да се занимавам със секс, като мога да седна и да си пия и да ми е супер мега гот?”

2. При някои заболявания на далака, гръбначния мозък и гръбначния стълб се получава обратна еякулация. При нея спермата се изстрелва не навън, а навътре, като попада в пикочния мехур. Изглежда така, все едно няма изпразване, но при анализ се откриват сперматозоиди в урината.

3. 45% от мъжете изпитват класическите признаци на оргазъм: напрежение в цялото тяло, пулсация в областта на пениса и краткотрайни мускулни спазми.

4. Мъжките постижения в леглото не се съчетава добре с теста на чувството за самоирония у силния пол.

5. Ирония на съдбата: според неотдавнашни научни проучвания абсолютни шампиони по честота на оргазма се явяват момчетата, недостигнали полова зрелост. В Америка били изследвани 182 момчета на възраст до 12 години и 30 от тях изпитали от шест до 10 верижни оргазма.

6. Жените често отказват секс под предлог, че ги боли глава, но пък вероятността мъжете наистина да ги налегне главоболие по време на секс е доста голяма (по-точно, три пъти по-голяма, в сравнение с нежния пол). Става дума за т.нар. коитално главоболие, което в редки случаи може да придобие апокалиптични размери – до повръщане и загуба на съзнание. Някои мъже изпитват този тип оргазмена болка веднъж на 15-20 години, други се мъчат с нея едва ли не ежедневно.

7. По време на оргазъм кръвното налягане и сърцебиенето на мъжете могат да излязат извън всякакви разумни граници и да достигнат умопомрачителни нива. Ето как изглежда „клиничната“ картина на момента на върховната мъжка наслада: увеличена честота на пулса, промяна в телесната температура и в електропроводимостта на кожата, появява на спазми в мускулатурата, възможно е дори краткотрайно спиране на дишането. Кой ли беше казал, че оргазмът е една малка смърт?

8. Група немски учени направи откритието, че лекарствата, които се пият при болестта на Паркинсон, дават невероятен страничен ефект: значително съкращават паузата между отделните мъжки оргазми. Предполага се, че въпросното магическо действие се дължи на факта, че лекарството тушира действието на хормона пролактин, който „спъва“ мъжкото либидо по пътя към безчетните оргазми. 60-те участника в клиничния експеримент останали много доволни. Дали пък не се очаква бум на Паркинсон в най-близко време?

9. В анонимна анкета преобладаващата част от мъжете посочват като главна причина да не достигат качествен и пълноценен оргазъм прекалено проточилият се полов акт.

10. Учените от Националния институт по психиатрия и неврология в Будапеща установяват, че центърът, отговарящ за оргазма, се намира в дясното полукълбо на главния мозък – същото, което управлява и емоциите. При жените дясното полукълбо е по-развито от лявото, докато при мъжете е обратното. И по пътя на дедукцията стигаме до извода: от чисто биологична гледна точка жените са облагодетелствани с възможността за по-ярък и разтърсващ финал.

Коментари

коментар(а)