Моята почивка в Гърция, съчетана с екскурзия до Тасос и Кавала

1
Добави коментар
Lubo_Uzunov
Lubo_Uzunov

Днес възнамерявам да ви отведа в нашата прекрасна южна съседка.

Знам, че много от вас са ходили там, но надявам се да успеете да откриете по нещичко, което не сте знаели до сега.

Преди да започнем, също така искам да ви кажа, че тази публикация е за тези от вас, които не им се ходи само на море. За тези от вас, които не могат да се спрат да пътуват и да откриват нови и нови неща

Именно такъв бе и планът ми за пътуването. Една заслужена септемврийска почивка на морето и едновременно с това, екскурзия из красива Гърция.

❦ Аспровалта / Ασπροβάλτα

GPS: N 40 44.177 E 23 42.954
Google maps: http://goo.gl/maps/Xw0ox

Градчето и много хубаво. Не е хич мъничко и има огромен плаж. Задължително се разходете по морската градина, както и по главна улица, на която може да откриете множество сувенири и симпатични магазинчета.

Нощувки

Преди да замина, открих едно доста евтино и уютно хотелче в Аспровалта. На тихо и спокойно място, а най-хубавото бе, че приемат и кучета.

Мястото е перфектно за любимци, така, че не се колебайте дали да вземете кутрето си с вас на почивка. Със сигурност вие ще сте по-спокойни и няма да ви се налага да търсите някой, който да се грижи за кучето, докато ви няма, а то ще ви бъде наистина благодарно за това, че ще може да си потърчи на свобода и спокойствие из гръцките плажове

Хотелът се казва “Stelios House”. Мисля, че мнозина от вас го знаят, защото там нощуваха само българи. Намира се на около километър от центъра на градчето. Звучи далеч, но имайки предвид, че повечето от вас ходят до средиземноморието с кола, то това не е никакъв проблем.

Резервация за въпросното място можете да си направите през сайта Booking.com ТУК. Снимките са съвсем реални, така че не се притеснявайте от измама

А още по-хубавото в цялата работа е, че от хотела и сайта не изискват предварително плащане. Всичко се заплаща на място. От вас се иска само да се регистрирате в сайта и да си резервирате стая, а няколко дни преди да заминете верятно ще ви се обадят по телефона, за да потвърдите резервацията си и деня, в който ще пристигнете.

Персоналът на хотела е изключително любезен. Говорят добре английски, и ако имате нужда от нещо не се колебайте да попитате. Стаите са много чисти, очевидно скоро е бил ремонтиран. Малко са теснички, но пък има и малко боксче, в което съвсем спокойно можете да си приготвите нещо за хапване. В банята има топла вода постоянно и няма нужда да се притеснявате, че след плаж всички ще се приберат да се къпят и вие ще останете на студено. Хотелът разполага със свободно Wi-Fi и интернетът е хубав. В близост до хотела има малък супермаркет, където спокойно човек може да си напазарува.

Разполагат с два доста големи двора. В единия (задния) можете да паркирате колата си. Има две беседки, които можете да използвате. Разполагат и с барбекю за любителите на скарата. Децата също не са забравени. Има детска площадка с люлки и пързалка.

Балконът пред стаите е общ. Не е широк, но пред всяка врата има масичка със столчета, където можете да постоите, дори да хапнете.

Плажът е съвсем близо. Само трябва да излезете от двора, да пресечете улицата и да повървите 3-4 минути в посока към морето. Чист е. Мъничко каменист, но огромен. Километричната плажна ивица е почти празна. Аз лично срещнах около десетина плажуващи в радиус от половин километър. Както казах преди малко, чудесно е за домашни любимци. Една жена каза, че е забранено да се къпят в морето, но пък то нямаше кьорав човек, камо ли някой да следи дали кучето ви се къпе във водата
  Имайте предвид обаче, че в центъра на Аспровалта на плажа е забранено за кучета, така че, ако решите да се попечете там, то ще трябва да е без любимеца.
Екскурзии

За този план на действие, който ще ви предложа, са необходими четири дни. Два за плаж и два за разходки.

Дестинациите, които посетих в близост до Аспровалта са: Керамоти, остров Тасос, Кавала и древното селце Филипи

❦ Остров Тасос / Θάσος

GPS: N 40 46.755 E 24 42.115
Google maps: http://goo.gl/maps/vVUPV

Ако не сте ходили там, то се пригответе за невероятни гледки, кристално сини плажове, както и да видите един от няколкоте естествени природни басейни в света.

За да стигнете до острова имате два варианта. Единият е през Кавала, който изисква малко повече път с ферибота (около два часа), а другият е да хванете плавателния съд от малкото градче Керамоти (Κεραμωτή). Аз избрах втория, защото по-малко се пътува с ферибота, а това си е ценно време за разходки

❦ Керамоти / Κεραμωτή

GPS: N 40 51.546 E 24 42.220
Google maps: http://goo.gl/maps/0UNuW

Пътят Аспровалта – Керамоти е 122 километра. Лесно ще намерите пристанището, тъй като и в Кавала, и тук то е в центъра на града.

Фериботи има на всеки половин час. Цената е 16€ за кола до и отделно на пътник още по 3€. Задължително трябва да помните, че има корабчета до 21:30 вечерта.

Така че си направете сметка предваретилно с колко време разполагате! Ако ви е нужно точно разписание, и актуални цени, можете да погледнете тук.

Моят маршрут беше такъв, че обиколих целия остров. Обиколката му не е много – 92 км, така че препоръчвам и вие да направите така. Заслужава си.

 
❦ Плажът “Салиара” / Σαλιάρα

GPS: N 40 45.016 E 24 44.859
Google maps: http://goo.gl/maps/rj6by

И така… След като вече сте се повозили на ферибота, вероятно съпроводени от делфини във водата и прелитащи около вас чайки, ще се озовете в град Лименас /GPS: N 40 46.755 E 24 42.115/. Това е така наречената столица на о-в Тасос. Красиво градче, но не бих казал, че там има кой знае какво за гледане. За това първата дестинация на острова е невероятно красивото плажче “Салиара” (Σαλιάρα) или както някои го наричат “Marble Beach” (Мраморният плаж).

Бих казал, че това е и най-красивият плаж на Тасос, но пък си има и своите минуси. До него се стига по 5 километров черен път, който за щастие го има вкаран в GPS навигацията за коли. Другият минус е, че плажът е малък и доста препълнен в летните дни. Има шезлонги и чадъри, но пък за да се излегнеш на сянка е необходимо само да си купиш нещо от бара, без да плащаш такси за тези “екстри”, както е по нашето черноморие.

Когато пристигнете на плажа обаче, бъдете сигурни, че ще забравите за тези негативи и ще се залисате в преливащите светло сини цветове на морето и белия плаж от мраморни камъчета. Именно заради това, когато сте на плажа, пясъкът винаги е хладен и не се нагорещява. От целият този пейзаж, ще имате чувството, че се намирате на някой тропически остров насред океана

Всъщност плажа придобива тези цветове, защото в планинските склонове около него има мрамор, който гърците добиват от кариера нагоре в планината.

Черният път, по който трябва да минете ще го познаете по това, че е разклонение на пътя, по който сте хванали от изхода на Лименас точно при “Makryammos Bungalows”. Т.е. видите ли разклонението от снимката, хващате по прашлясалия бял път отдясно и карате внимателно!

 

  И не забравяйте да пиете по едно Мохито на плажа! Правят го страхотно!
❦ Манастирът “Архангел Михаил” / Μονή Αρχαγγέλου

GPS: N 40 35.835 E 24 42.131
Google maps: http://goo.gl/maps/tR0Jg
Вход: Безплатен

Следващата дестинация, която си заслужава да посетите, е Манастирът “Архангел Михаил” (Μονή Αρχαγγέλου), разположен в южната част на острова.

Той е най-големият и най-красивият на острова. С неговите градини и невероятни гледки към морето със сигурност не трябва да го пропускате. Той се намира точно до пътя, така че няма как да го изпуснете. Входът е безплатен и не е нужно да носите дрехи с дълги крачоли и скриващи раменете, защото ако нямате, на входа ще ви предоставят такива.

Манастирът и известен също и с това, че вътре се съхранява част от пирон от разпятието на Исус Христос.

❦ Гьола / Γκιόλα

GPS: N 40 35.183 E 24 40.720
Google maps: http://goo.gl/maps/uqryM

Следващата локация, на която ще ви заведа, се намира съвсем наблизо. Даже мисля, че се вижда мястото от манастира. Както загатнах по-горе, това е един от няколкоте естествени природни басейни в света или така наречената морска лагуна “Гьола” (Γκιόλα).

Тук от съществена важност е това, кога ще отидете. Много важно е да посетите мястото през деня и то в слънчевата му част, защото в противен случай може да останете разочаровани от това, което ще видите.

Когато слънцето огрее “Гьола” водата вътре става синя. Няма начин по смелите от вас да не им се прииска да скочат да се изкъпят вътре. Наистина е много красиво, но за съжаление аз направих грешката да отида, когато вече слънцето се беше по скрило и не можах да го видя в цялата му прелест. Като на снимката…

За да стигнете до него, отново ще ви се наложи да попътувате малко по черен път. Отбивката се намира точно до Хотел “Аериа” в Астис, точно до завоя. Задължително прегледайте картата, преди да отидете.

Според това, колко ви е висока колата, можете да стигнете с нея чак до там. Аз ви препоръчвам след като стигнете едно плажче, да паркирате там за всеки случай. Ако колата ви е много ниска, то тогава ще ви се наложи да повървите доста повечко пеша и да я оставите още в началото на отбивката.

За ориентир има стрелки на камъните по пътя и две-три малки табелки.

Когато стигнете този плаж от снимката и спрелите коли там, продължавате наляво и нагоре по пътя.

Накрая ще стигнете до последният паркинг, а след него, надолу към скалите ви очаква красивият пейзаж “Гьола”.

След като приключихме с най-красивите туристически забележителности на острова, можете да продължите към град Лименария (Λιμενάρια), който е вторият по големина на острова и да го разгледате

 

Ако все още имате време, в което се съмнявам, и сте само за ден на острова, както бях аз, и не сте наплажували достатъчно, ето и другите по-известни плажове на Тасос:
– Арсанас
GPS: N 40 35.884 E 24 41.756
Google maps: http://goo.gl/maps/Otn0X
– Ливади
GPS: N 40 35.879 E 24 41.508
Google maps: http://goo.gl/maps/LYG1F
– Агиос Йоанис
GPS: N 40 37.126 E 24 45.693
Google maps: http://goo.gl/maps/MTJtS
– Сан Антонио
GPS: N 40 36.260 E 24 36.558
Google maps: http://goo.gl/maps/T280V
– Металя
GPS: N 40 37.425 E 24 34.964
Google maps: http://goo.gl/maps/t7RNt
– Пахис
GPS: N 40 47.403 E 24 37.637
Google maps: http://goo.gl/maps/KW1Lj
– Нотос
GPS: N 40 35.625 E 24 37.240
Google maps: http://goo.gl/maps/YD0VX
– Трипити
GPS: N 40 37.411 E 24 32.572
Google maps: http://goo.gl/maps/8SRQ3
– Псили Амос
GPS: N 40 35.039 E 24 37.845
Google maps: http://goo.gl/maps/Hhbrh
❦ Кавала / Καβάλα

GPS: N 40 56.181 E 24 24.597
Google maps: http://goo.gl/maps/MrP93
ТОЛ такса: на магистралата за Кавала има ТОЛ такса – 2.40€ за лека кола

 

И така на следващия ден се пренасяме във втория по големина град след Солун в област “Македония” – Кавала.

Не знам дали знаете, но точно преди града в средиземноморието се влива река Стримон, или казано на български река Струма. Река Нестос или по нашенски Места също е близо.

Кавала е много стар град. Съществува приблизително още от 7 век пр.Хр. с първото си наименование Неаполис.

След това градът е бил още с името Христуполис (градът на Христос) и накрая и до ден днешен – Кавала, което означава конник.

Без да се впускам в подробности ще кажа само, че средиземноморският град е бил превземан през годините много пъти. От българи, турци, венецианците, дори и от египтяните.

След многото войни и окупации градът е придобил своя облик и е населен изцяло с гръци чак през 1923 година.

Кавала в миналото си е бил голям икономически, търговски и транспортен център, като и до ден днешен са запазени старите фабрики за тютюн. Единственият голям град, в който в самия си център има плажове. Това е и една от многото причини градът да бъде любима туристическа дестинация.

Забележителности на Кавала

Най-старият квартал в Кавала е “Панагия”. Така се казва и полуостровът, на който е разположен той.

Задължително трябва да се разходите по тесните му улички. Много е красив!

В стария град, ще откриете две църкви: “Панагия”, която се намира между площад “Мехмед Али” и фара, както и малко по-късно построената “Св. Йоан”.

 

Крепостта и акведукта – Символите на града.

Крепостта е построена през 5 век пр.Хр. от турци и венецианци. Заедно със стените около града жителите се чувствали защитени от нашествия на врагове. Цялата конструкция, построена от гранитни блокове съдържа три кули и две порти. А във вътрешната част има резервоар за вода и склад за боеприпаси, който е бил използван и за затвор по-късно. Централна кула пък последно е била убежище.

Акведукта пък от своя страна е бил магистрала до 2001 година, която е свързвала Солун, Кавала, Александруполис и турската граница. Днес е само паметник, който е построен някъде в периода 1530-1536-та година.

Кметството

Самата сграда съществува от 1890 година и е построена от унгарски барон и търговец на тютюн. След кризата през 1929 година сградата, както и съседната постройка попадат под опеката на общината. Главната бяла сграда става кметство, а съседната – общинска служба.

Имаретът

Съществува от 1817 година, построен от Мехмед Али – египетски паша, който е родом от Кавала и заради обичта си към морския град е допринесъл много за него.

Имаретът се състоял от помещения за обучение (медресе), джамия, турска баня и канцеларии, гладното предназначение на които е било изхранване на бедните. Днес постройките са реставрирани и функционират като хотел-паметник.

В двора на Имарета можете да видите и бронзовата статуя на Мехмед Али. Творба на скулптора Димитриадис, която той подарява на града.

Още забележителности:
– статуята на Нике – Ще я откриете в градинката пред кметството;
– Църквата Профити (пророк) Илия – не е нужно да я посещавате, защото си е далечко горе в планината, но ако застанете от дясната част на пристанището (не от към стария град, а от другата) и погледнете нагоре над Кавала ще я забележите в далечината;
– археологическия музей;
– музея на тютюна;
– пристанището в центъра на града.

Сувенири

Адрес: Poulidou 17, Kavala, 652 01, Greece
GPS: N 40 56.091 E 24 24.813
Google maps: http://goo.gl/maps/331I1

Безмислено е да ви казвам, че сувенири в Кавала има на всякъде, но има едно място което си заслужава да посетите. Въпросният магазин се намира на адрес: … и го държи българката Лина.

Посещават го много българи и е всеизвестно на всички туроператори, а самата тя е художничка и предлага доста свои произведения. Можете да пазарувате и с български левове.

Препоръчвам ви преди да тръгнете из Кавала да си купите и една книжка, която аз всъщност използвах за тази публикация. Казва се “Кавала – Филипи”. Струва 8€ и можете да я откриете в по-големите сувенирни магазини. Има я и на български, като в нея ще откриете доста полезна историческа информация за града, както и забележителностите. Идеална е за туристическата ви библиотека

 

❦ Филипи / Φίλιπποι

GPS: N 41 00.716 E 24 17.102
Google maps: http://goo.gl/maps/P9Tc3
Вход: 3€
Работно време:
Лято: От вторник до неделя: 08:00 – 19:00 ч.
Зима: От вторник до неделя: 08:00 – 15:00 ч.

Снимка: padfield.com

Ако имате време, разгледайте и древният град Филипи. Той се намира на 15км от Кавала по пътя към град Драма и близо до село Кринидес.

С няколко думи и тук ще поясня, че името произлиза от царя на древна Македония Филип II-ри, който по молба на жителите спасява селцето от Траките като го превзема и след това го превръща в град. Старото име на селцето било Кринидес (крини – извор).

В древното градче ще откриете:

Снимка: padfield.com

Античният театър, заслуга, за който отново имал Филип II-ри, а по-късно пък римляните са го превърнали в арена за гладиаторски битки.

Монетницата на Македонското царство, също се е намирала там, а златото за нея се добивало от планината Пангей, намираща се на близо.

Тук е построена и първата християнска църква. През 49-та година в града пристига и апостол Павел, като при реката Зигактис покръства и първата европейска християнка – Лидия Филипянката. В нейна чест пък на това място, край реката бива построен светият храм Баптистерий, а самата тя бива канонизирана от църквата като светица.

Филипи е запомнен и с една голяма битка.

 

Снимка: padfield.com

Там се е провела “Голямата битка на Филипи”, в която главнокомандващи от едната страна са Брут и Касий а другата… Марк Антоний и Октавиан Август.

Демократите в Рим, които убиват междувременно Гай Юлий Цезар влизат в битка срещу Антоний и Октавиан Август, които целяли отмъщение за убийството на Цезар. В крайна сметка те надделяват, като след това Октавиан Август се качва на престола в Рим, а Брут и Касий биват принудени да се самоубият.

 

* Тук е и мястото да уточня, че всички дадени GPS координати са верни и изпробвани. Със сигурност ще ви отведат точно до желаното място.

 

————————————————————————————————————————————–

Скъпи приятели, ако тази статия ви е била полезна и сте открили това което търсите, ще се радвам да подпомогнете за развитието на сайта чрез ПейПал дарение. Можете да цъкнете на бутончето отдолу и да си изберете каквато сума поискате, стига да съм си я заслужил! Аз ще съм ви благодарен

Също така заповядайте и във фейсбук страницата на BBCityLights.net, където ще откриете още доста интересни и полезни неща.

————————————————————————————————————————————–

П.С.: След статията за Рим, която написах преди известно време, получих страхотни отзиви от вас.

Писаха ми много хора. Коментираха, задаваха ми въпроси и не на последно място имаше много, много благодарности.

Последния отзив, който получих бе от жена с потребителско име във Фейсбук “Katta Angelinina”, която завършвайки коментара си написа: “Успех и не спирай да пътуваш!”.

Точно този коментар ме провокира да продължа да пиша за пътешествията си, надявайки се по този начин да бъда полезен и на вас.

Затова, скъпи приятели ви обещавам, че няма да спра да пътувам и да споделям преживяванията си с вас. Няма да спра да ви насърчавам и вие да пътувате и именно по този начин искам да приключа статията:

НЕ СПИРАЙТЕ ДА ПЪТУВАТЕ!

Искам да ви кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ, за това, че оценявате труда ми

Използвани материали:
Padfield.com
Книгата “Кавала – Филипи”, изд. Рекос
Статия: Любо Узунов

GD Star Rating a WordPress rating system

Моята почивка в Гърция, съчетана с екскурзия до Тасос и Кавала, 4.9 out of 5 based on 11 ratings Google+