Виенска торта за шокоманиаци – Edna.bg

13
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Снимка:
Списание „Меню“

Може би това е мечтата на шокохолика – шоколад с различна интензивност на вкуса и консистенцията, в интересна форма. Това е перфектният подарък за вашия любим човек за негов празник.

Изисква време и сръчност, но резултатът е незабравим и си заслужава всяко вложено усилие. Такова шоколадово преживяване няма да можете да намерите и в най-изискания шоколадов салон.

Необходими продукти за 1 торта“

За шоколадов блат:
150 г тъмен шоколад
200 г масло
100 г пудра захар
2 с.л. брашно
4 яйца

За пълнеж:
200 г тъмен шоколад
400 мл течна сметана 35%
2 с. л. ром
2 с. л. пудра захар

За шоколадова розетка:
100 г шоколад, по избор – бял, млечен или тъмен

За шоколадова панделка и лента:
150 г тъмен шоколад
50 г бял шоколад, по желание

Начин на приготвяне:

Блатът се приготвя, като шоколадът се разтопява на водна баня. Маслото се разбива със захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол. Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за ганаша се загрява, прибавя се шоколадът, когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви розетката, се взема парче bubble wrap – това е обвивката за техники на малки балончета, която всички обичат да пукат. Отрязва се кръг с диаметъра на тортата, сгъва се на четири и се изрязва по краищата, така че да се образува цвете. Измива се и се подсушава много добре.

Шоколадът за розетката се разтопява на водна баня. Темперира се и се намазва върху изрязаната форма от страната на балончетата. Когато се втвърди, внимателно се обелва и се залепва върху блата.

Черният шоколад за панделката и лентата се разтопява. От подходящ материал – гъвкава гладка, тънка пластмасова лента, например стар фотофилм или прозрачна пластмасова опаковка от играчки, се изрязват шаблони за панделката и едно дълго правоъгълно парче с обиколката и височината на тортата.

Могат да се съединят и две по-къси парчета.

Лентите се почистват много добре и се подсушават. С помощта на четка първо се намазва дългата лента с черен шоколад и се залепва отстрани на тортата. 

Щом стегне, лентата се обелва внимателно.

Малките лентички за панделката се украсяват с помощта на шприц или фуния със зигзагообразни форми.

Като се стегнат, се намазват с тънък слой от тъмния шоколад, сгъват се така, че да се залепят краищата им, и се слагат да се стегнат, като се притиснат с чаша.

Обелва се внимателно пластмасовата лента, а шоколадовата панделка се сглобява върху тортата, като се залепва с разтопен шоколад.