Пиде със сирене и яйца

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Рецепта за Пиде със сирене и яйца от турската кухня. Пиде в Турция е нещо като пицата в Италия. Пидето се приготвя се от тесто, върху която се слагат разни плънки по избор.

Брой порции: 4

Трудност: 2

Пиде със сирене и яйцаПродукти:
за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
200 мл топло мляко
1 яйце
1 супена лъжица зехтин
1 чаена лъжичка захар
сол на вкусЗа плънката:
200 г сирене
100 г краве масло
1 жълтък
2-3 супени лъжици прясно мляко
1/2 връзка магданозНачин на приготвяне:
В голяма купа пресявате брашното със солта. В чаша смесвате млякото и маята. Разбърквате добре, добавяте захарта и зехтина и разбърквате. Оставяте за десетина минути.
В брашното правите кладенче и изсипвате млякото и яйцето. Замесвате меко тесто. Месите, докато стане еластично и оставяте на топло да втаса, докато удвои обема си.
Изваждате, премесвате с малко зехтин и разделяте на 4-5 топки.
Разточвате всяка на дебела кора под формата на елипса.
Върху кората разстилате настърганото сирене. Завивате от всички страни като ръбче за пица, като следвате елипсовидната форма. Двата края ги навивате и оформяте като цървулче. Слагате в обилно набрашнена тава.
Върху сиренето на всяко пиде слагате по 1-2 бучки масло.
Намазвате с жълтъка и поръсвате с дребно нарязан магданоз.
Слагате във фурна на 100 градуса като постепенно с втасването започвате да увеличавате температурата. Допичате на 190-200 градуса.
Изваждате и още горещи намазвате с масло или заливате с тънка струйка зехтин.Ако искате да са хрупкави направо сервирате, ако искате да са меки, задушете за няколко минути с кърпа.