Митьо Очите съдружник на Берлускони

4
Добави коментар
mignews
mignews

Несебърският бивш наркобос Димитър Желязков е съдружник с медийния император и бивш премиер на Италия Силвио Берлускони. Митьо Очите е закупил акции на компанията „Медиасет“, която е централна в обръч от телевизии, радиа, вестници и издателски къщи на Берлускони, твърди „България днес“. Желязков е инвестирал близо 5 милиона евро чрез фондовата борса в Лондон. Там са листвани част от акциите на фирмата, като те се търгуват на свободния пазар.

Несебърлията е бил посъветван от свои консултанти да започне да върти парите си през световните борси. По този начин техният път и капиталовите му потоци много трудно могат да се проследят. Смята се, че Очите притежава като финансови активи над 30 милиона лева. Той обаче не може да оперира свободно с тези пари, защото е зорко следен от органи като ДАНС и ГДБОП.

Заради това е предпочел да инвестира имането си в реалния икономически сектор в световен мащаб. Очите е планирал да навлезе устремно и на митичната Уолстрийт в САЩ, която е най-голямата фондова борса на планетата. За целта вече има регистрирани офшорни компании в Гибралтар, остров Ман и Панама. Техният брой е общо 12. Чрез тях несебърският Ал Капоне ще върти капиталите си по борсите в цял свят. За тези операции той вече е наел специални дилъри, които ще работят за него. Става въпрос за двама квалифицирани експерти, които ще получават твърди заплата плюс процент за работата си.

Според предварителни данни Очите се е съгласил да плаща по 7 хиляди лева на месец плюс 15 процента от печалбите. Дилърите са изготвили инвестиционен план, според който на годишна база трябва да се реализира доходност от 20 процента минимум. Това означава 6 милиона лева върху активите, които притежава в момента. От тези пари 1,2 милиона ще трябва да бъдат платени на финансистите.

Очите е бил съгласен на такъв вариант и веднага е подписал консултантски договор с двамата. Самите те пък са били препоръчани от негов познат бивш наркобос от Сърбия. Двамата дилъри имали подобен опит и обслужвали и клиенти от Румъния, Украйна, Русия и Латвия.

Димитър Желязков е на свобода от две години, но упорито отказва да се захваща отново със стария бизнес. Той на няколко пъти е получавал оферти от местните по-дребни играчи да възстанови старата структура и да се върне на шефското си място. Отговорът винаги бил: „Не!“ На този етап Очите се занимава със селско стопанство и печеливш охранителен бизнес. По този начин си заработвал солидни средства, но неговите амбиции били по-високи. Заради това и е решил да развърти по борсите скътаните бели пари за черни дни. Чрез офшорките си смятал да движи капиталите си по целия свят – Ню Йорк, Лондон, Токио, Хонконг, Сингапур и други места, където играят милиарди.

Любопитен факт е, че в последните години по този начин процедира и друга култова фигура в родния ъндърграунд – Христофорос Аманатидис-Таки. От Дубай той въртял инвестиции по борсите и печелел отлични пари. Сега и Митьо Очите става амбициозен играч в търговията с акции, облигации, държавни и частни дългове, валутни курсове и други финансови деривати.

Книжата на „Медиасет“ възвърнаха позиции Акциите на медийната група „Медиасет“ на бившия италиански премиер Силвио Берлускони възстановиха загубите си след осъдителната му присъда. Седмица след нея акциите паднаха, но после само за ден поскъпнаха с до 5,4% до 2,52 евро за брой. Сривът се получи, след като Берлускони бе признат за виновен за секс с малолетна и осъден на седем години лишаване от свобода.