Буенос Айрес – танго и страст

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Дестинация: Буенос Айрес – Аржентина;

Тангото и страстта, бликащи от всяко кътче на Буенос Айрес, създават такъв мощен енергиен заряд, че превръщат града в една от най – горещите туристически дестинации.

Буенос Айрес е сред най – чувствените градове в света, чийто динамичен ритъм съблазнява, поглъща, потапя в света на цветовете, традициите и нощния живот.

Буенос Айрес е сложен, енергичен и винаги буден пристанищен град, който с живописната си архитектура и огнения темперамент на жителите си (по – голяма част с испански и италиански корени) съблазнява стотици хиляди туристи всяка година. Разположен на десния бряг на река Ла Плата при вливането й в Атлантическия океан, той е столица на Арженитна и нейн най – голям град с население около 13 млн. души.

Какво прави Буенос Айрес толкова неустоимо очарователен? Като начало перфектната инфраструктура с диагонално разположени булеварди, пищно декорирани с цветя, статуи, фонтани и паркове. И въпреки че размерите на сградите са впечатляващо огромни, всичко е толкова симетрично подредено, че позволява да обхванете с поглед целия град, без да се задушавате и без да се губите.

В този океан от космополитна архитектура мирно съжителстват шикозния блясък на съвременни небостъгачи и пищното величие на исторически паметници. Чудати и оригинални по дизайн сгради се издигат наред с многоборйните старинни църкви, галерии, музеи, театри и библиотеки. Трудно е да се каже коя е най – красива – Розовата къща (седалище на Парламента), Дворецът на Конгреса, Катедрала Метрополитан или Историческият музей, защото всяка излъчва собствено обаяние и въплъщава късче епоха.

Дори обществените сгради на Националната банка, Националната библиотека, Пощата, Министерство на отбраната и Водната палата изглеждат като пъстроцветни архитектурни шедьоври. Между тях се ширят великолепно поддържаните паркове и площади, всеки със собствен емблематичен символ – обелиск, кула, бронзова статуя, паметник или каскада от пълноводни фонтани. Сред тях изпъкват парковият комплекс „Палермо“, Площад „Плаза де Майо“, Площад „Плаза Сан Мартин“, Обелискът на Буенос Айрес на Площада на Републиката и Часовниковата кула в близост до гарата.

Не бива да пропускаме факта, че в Буенос Айрес „цъфти“ един от най – изтънчените оперни театри в света – Театър „Колон“ и живее споменът за една от най – влиятелните и противоречиви жени в Западния свят – първата дама на страната от средата на XIX в. – Евита (Ева) Перон. Нейните песни още отекват от балконите на Розовата къща, създадените от нея морски курорт за работници, детски увеселителен парк и приют за самотни майки се смесват с модерното творчество в нейна чест (включително музеи), а тленните й останки почиват в гробищния комплекс Ла Реколета.

На опера из Европа

Наред с всичко това, в Буенос Айрес можете да видите както едни от най – луксозните ресторанти и хотели, достъпни само за големци, така и претъпканите „с простосмъртни“ кина, дискотеки, кафенета, магазини, дори улични представления, които са неделима част от местната култура. Пищността и многоликостта на Буенос Айрес са толкова всеобхватни, че трудно могат да бъдат описани в няколко реда. Трудно е да се каже и кое надделява – наситеното с култура, пъстрота, форми и настроение ежедневие или изпълнените с чувствени ритми и плажни партита нощи.

Буенос Айрес ще прави вече „папа турове“ за туристи

Тук един флиртуващ поглед може да бъде изтълкуван като покана за страстно танго, а разгорещените спортни дебати са равносилни на напрежението по време на световно първенство. Всичко е цветно, гръмко и грандиозно, наситено с желание за приключения и с любов към живота.

Събитията и емоциите се преливат така незабележимо, че остават усещането за една безкрайна фиеста от минало и съвремие, забавления и романтика, танго и страст, която единствено и само посетителите на Буенос Айрес могат да преживеят.

А вие бихте ли го посетили?

 

17. 09. 2013 г. / Цвети Тошева