Димитър Рачков

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Биография и кариера:

Димитър Рачков е роден на 18 септември 1972 г. в Бургас. Учи Геодезия и картография в Строителния техникум в родния си град, а през 1995 г. завършва Актьорско майсторство в класа на проф. Димитрина Гюрова и проф. Пламен Марков в НАТФИЗ.

Играе в сливенския театър, после в театъра във Варна. Премества се в София и започва да се изявява на сцената на Малък градски театър „Зад канала“. През 1998 г. се присъединява към трупата на Народния театър. Скоро след това започва и телевизионните му изяви в комедийното шоу на Канал 1 „Клуб НЛО“, където играе в продължение на 4 години. Най-голяма популярност печели като водещ на предаването „Господари на ефира“ по Нова ТВ. Участва в „Пълна лудница“, водещ е и на телевизионното шоу „Като две капки вода“, също по Нова ТВ.

Има няколко роли в кино продукции и над 30 театрални роли.

Сред най-запомнящите му театрални превъплъщения са Иван Василиевич във „Вечерен акт“ по Чехов, Подкальосин в „Женитба“ по Гогол, Чушкаров в „Двубой“ и г-н Терзийски в „Службогонци“ по Иван Вазов, Шутът в „Дванайсета нощ“ от Шекспир, Мортез в „Дядо Коледа е боклук“ и други.

Димитър Рачков има син от бившата си съпруга Христина. През 2009 г. обявява, че има връзка с колежката си от шоуто „Господари на ефира“ Мария Игнатова.

Филмография:

1. Патриархат (2005) – телевизионен сериал  2. Морска сол (2005) – телевизионен сериал  3. Papa Giovanni – Ioannes XXIII (2002) – телевизионен филм  4. Занаятът на оръжията (2001)

Награди:

1999 – Театралните празници „Благоевград`99“ – награда за мъжка роля за „Зидарите и попа“

2000 – „Аскеер“ за изгряваща звезда за Мъжът в „Самолетът беглец“.