10 малко известни факта за Мерилин Монро

28
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 12.08.2012

Точно преди седмица, на 5 август 2012 г., се навършиха 50 години от смъртта на най-известната кино икона в света – Мерилин Монро. За нея може да се каже много и никога няма да бъде достатъчно. Дори половин век, след като напусна този свят, тя продължава да бъде еталон за красота, стил, маниер и подражание. Много жени по света искат да бъдат нещо като съвременната Монро или поне след време, някога в бъдещето, да се превърнат във величие от нейната висота. Но каква е Мерилин всъщност? По повод юбилея събрахме и подредихме 10 малко известни факта за великата актриса.

1. Зле платената актриса Днес Мерилин Монро е лицето, от което всички печелят, но истината е, че по нейно време тя е била една относително зле платена актриса. Например, за последния си филм “Нещо за даване” взима хонорар от 100 000 долара, докато в същото време Елизабер Тейлър е получавала по няколко милиона на продукция.

2. Леко глуповата Мерилин никак не е била добра в работата си. Според хора, с които работила, на нея й били необходими по 60 дубъла на една и съща сцена, за да й се получат добре. А елементарни реплики като “Аз съм, скъпи” й отнемали часове за запомняне… Ето защо тя никога не е била номинирана за Оскар, а е печелила само награди за външна хубост.

3. Лице за всичко Мерилин е била лице на всевъзможни неща. Рекламирала е авиокомпания, фабрика за диетични хапчета, бира и какво ли още не. Лицето й обаче ще се запомни завинаги от корицата на сп. Playboy от 1953 г. Тогава тя става “Сладурче на месеца” или както казваме днес – Мис Плеймейт.

4. Имената Всички я познаваме като Мерилин Монро – русата сексбомба. Истината обаче е, че Мерилин има множество творчески псевдоними и имена. В свидетелството си за раждане е вписана като Норма Джийн Мортенсън. После е прекръстена като Норма Джийн Бейкър, а като модел се е подвизавала с имената Джийн Норман и Мона Монро. На екрана първо е била Джийн Адеър. В хотелите се е подписвала като Зелда Зонк. В психиатричната клиника, където се е лекувала, е била приета под името Фей Милър. През март 1956 г. е променила законно името си на Мерилин Монро, когато вече е била звезда.

5. Мерилин – интелектуалката И макар да не е блестяла с особен интелект, Мерилин е разбирала от изкуство, литература, политика и какво ли още не. Например, любимият художник на красавицата е бил Гоя, тъй като според думите й двама с него имали едни и същи мечти. Герой за Мерилин пък бил Ейбрахам Линкълн – тя четяла всичко, свързано с него. Актрисата е била почитателка на антропософията в даден момент от живота си. Приела е юдаизма преди брака си с драматурга и писател Артър Милър през 1956 г. Последната книга, която четяла Мерилин, преди да умре, била “Да убиеш присмехулник” от Харпър Лий.

6. Певицата Мерилин Мерилин Монро била запалена не само по киното, но и по музиката. Като малка тя имала пиано, подарено от майка й. През 1999 г. си го купи не кой да е, а дивата Марая Кери, когато даде 662 500 долара за музикалния инструмент. Друга вещ, продадена за баснословна сума, е е роклята на дизайнера Жан Луи, която носела, докато пее “Честит рожден ден” на президента Джон Кенеди. Роклята струваше на новия й притежател 1,28 милиона долара. Снимки на кучето на Мерилин – Маф пък някой купи за над 343 000 долара.

7. Наследниците Е, Мерилин не е била най-богатата жена в света, но все пак е имала някакви ценни вещи и пари. 75% от състоянието си тя остави на семейството на актьора Лий Страсбърг, като накрая то се озова в ръцете на Анна Страсбърг, третата съпруга на Лий. Другите 25% от наследството са в ръцете на центъра “Анна Фройд”, психотерапевтична клиника за деца в Хампстед, в Северен Лондон. Всъщност тази част от парите първоначално били завещани на доктор Мариан Крис, която била една от терапевтките на Мерилин. После тя ги дарила на центъра.

8. Бедната Мерилин Мерилин възпя диамантите в песента “Диамантите са най-добрите приятели на момичетата”, но самата тя никога не е притежавала скъпи бижута. Единственият ценен накит, бил диамантена халка, която получила като подарък от Джо ДиМаджио. Друг по-любопитен аксесоар е още една перлена огърлица и… това е.

9. Тайни за красота от Мерилин Монро завинаги ще си остане една от най-красивите жени в света. Сред тайните й за сияйна визия са стряскащият хормонален крем, с който мажела лицето си, за да избели кожата. Страничният ефект бил по-гъст мъх в областта на лицето. Актрисата обаче не го премахвала, защото смятала, че той придавал на лицето й мек блясък пред камерата. Освен това тя имала пластична операция на носа и имплант в брадичката.

10. Красива, а може и да готви Странен факт за Мерилин Монро е, че всъщност тя е била страхотна домакиня и отлична готвачка. Любимото ястие, което си готвела най-често е рибена чорба с подправки.

Коментари

коментар(а)