Тинитус – шум в ушите

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Ако само вие чувате странни шумове, то най-вероятно страдате от тинитус. Ето какви са симптомите и какво е лечението на тинитус.

Тинитус – шум в ушите

Тинитус е странене шум в ушите, който чува само страдащия, но не й околните. Звукът не е предизвикан от външен източник и представлява шум от различна честота, наподобяващ жужене, бучене, бръмчене все едно имате насекомо в ушите си. Шумът в ушите може да е близък и до този от звънене на телефон и звънец или пък да наподобява музика.

Шумът в ушите може да е придружен и с отслабен слух, свтовъртеж, главоболие, проблеми с равновесието, проблеми с паметта.

На какво се дължи заболяването тинитус?

Какво причинява състоянието тинитус не е установено със сигурност. Но се предполага, че тинитусът може да се дължи на натрупана ушна кал в ухото (или твърде често и агресивно почистване на ушната кал в ушите), възпаление на ушите и синусите, виско кръвно налягане, стрес, излагане на прекалено силен шум (тинитусът наподобява усещането след излизане от нощен клуб или след концерт, когато ушите са ви заглъхнали и чувате сякаш жужене). Честото и постоянното излагане на силен шум (например, ако работите в шумна среда като строителите) може да причини трайно увреждане на слуховия нерв във вътрешното ухо, което може да причини увреждане на слуха или шум в ушите.

Състоянието тинитус може да е резултат от прием на лекарства или някои заболявания.

Как се лекува тинитус?

Шумът в ушите не е заболяване, но е състояние, което създава дискомфорт. За съжаление, обаче, конкретно лечение за тинитус няма. Но, ако шумът в ушите е страничен ефект от заболяване, е важно да се лекува причината, а с нея ще изчезне и шумът в ушите.

Някои пациенти се повлияват добре от антидепресанти, гинко билоба, акупунктура, магнитна терапия, инжектиране с ботулинов токсин, поставяне на кохлеарни импланти или оперативна намеса. Избягването на храни, съдържащи салицилати, също дава положителен ефект при тинитус.

18.09.2013/Ели Йорданова