Кривото огледало на властта

138
Добави коментар
krlkirilov
krlkirilov

Спомняте ли си спрените еврофондове, убийствата през последните 4 години, протестите на земеделци и студенти, корупцията в пътната агенция и министерства, престъпните заменки на гори срещу терени по морето и смените на министри заради съмнения за корупция? Няма как да сте ги забравили, защото те бяха част от живота ни по време на управлението на Сергей Станишев. Според правителството обаче подобни неща явно не са се случили. Представеният днес отчет за дейността на кабинета през неговия мандат прелива от хвалби за добре свършена работа и преизпълнена програма.

„Успяхме да постигнем за България много повече от това, което се надявахме“, заяви премиерът Сергей Станишев. По думите му хората оценяват свършеното от кабинета, защото резултатите от изборите за Европейски парламент показват, че партиите, които се смятат за алтернатива на управлението, нямат достатъчно обществена подкрепа. Премиерът посочи, че благодарение на антиклизисния план „Станишев“ българските граждани не са усетили толкова силно ефектите на глобалните икономически сътресения. Тези мерки запазват и сега десетки хиляди работни места, допълни лидерът на БСП.

Попитан за борбата с престъпността и корупцията, Станишев заяви, че винаги има какво да се желае и правителството е показало абсолютна нетърпимост дори към намеци и съмнения за корупция. В това число са уволнявани министри, само заради обществено мнение, с обвинения, които не се доказаха, добави министър-председателят.

Външният министър Ивайло Калфин, който като вицепремиер отговаря за икономиката, пък определи мандата на тройната коалиция като най-добрия през последните 20 години. Той изреди редица данни, за да докаже твърдението си – през 2008 г. България се е наредила на първо място по инвестиции в основен капитал, привлечени са инвестиции за 23 млрд. евро, търговският стокообмен е нараснал през миналата година с 14, 7 %, износът на стоки се е повишил с 1,8 млрд. евро, а вносът с 3, 3 млрд. евро. т.н.

Министърът на извънредните ситуации Емел Етем, която отчете работата на правителството в сферата на сигурността, обаче пожела да говори само за подотчетното й ведомство, пропускайки МВР и армията. Етем се похвали с работата на центъра за космически мониторинг, който все още не е заработил напълно, както и с несъществуващата система за ранно предупреждение. Вицепремиерът не пропусна да се похвали и с телефон 112, въпреки че България беше застрашена от наказателна процедура заради бавното изграждане на системата.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева пък отчете само последната година от работата с еврофондовете, а не целия мандат. Тя се похвали облекчени процедури за кандидатстване за средства от ЕС, пуснатите отново пари по програма ИСПА и изрази очакването това ще се случи скоро и с финансирането по програма САПАРД.