Шерлок Холмс е плагиатствал

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

През 300 г. пр. Хр. живял древен индийски философ и политик, който се отличавал със завидна хитрост, остър ум и непреклонност. Името му било Чанакя.

Легендата гласи, че се родил с всички зъби, което се приемало като знак, че детето ще стане владетел. Тъй като произхождал от кастата на брахманите, било почти сигурно, че пророчеството няма да бъде изпълнено, затова всичките му зъби били счупени.

Въпреки взетите мерки обаче, Чанакя не избегнал съдбата си. След години той станал пръв съветник на Чандрагупта Мауря и допринесъл значително за издигането на новия владетел на власт – първия император на Мауря – държавата, която успяла да обедини почти цяла Индия.

Именно Чанакя, този необикновен и начетен мъж, положил преди 2600 години основите на изкуството на шпионажа и разследването в древна Индия.

Методите му останали ефективни и хилядолетия по-късно той съветвал „тайните агенти да бъдат набирани измежду сираците. Трябвало да бъдат обучени в разпознаване на знаци и следи, тълкуване на телесни белези, изучаване на магии и илюзии, предзнаменования и поличби. Алтернативно, можело да бъдат обучени във физиология и социология, изкуството на хората и обществото.“

На кандидат-шпионите Чанакя препоръчвал също употребата на разнообразни дегизировки, като например „съдържатели на публични домове, разказвачи на приказки, акробати, готвачи, миячи на коси, рецитатори на пурани, говедари, монаси, дресьори на слонове, крадци, ловци на змии и дори богове“. А тайни агенти, които планирали да проникнат във вътрешността на някой град, древният индийски мислител съветвал да „приемат ролята на търговци; тези, които работят по границите трябвало да се представят за пастири, а когато било нужно таен агент да проникне в частно домакинство, било необходимо използването на гърбави хора, джуджета, евнуси, жени, вещи в различни изкуства, и неми хора“.

През XIX век, при многобройните си разследвания Шерлок Холмс „заимствал“ част от методите на Чанакя, за което „никога не отдал заслуженото“. Така поне твърди друг съвременен индийски детектив – Виш Пури.

Той е едър, упорит и непогрешим, „най-частният детектив” из прашните улици на съвременна Индия. Клиентите му по погрешка често го оприличават на индийския Шерлок Холмс, макар на самия Пури това да не му допада особено. Неговият гуру е Чанакя. С помощта на препоръките, оставени някога от древния философ във великия му трактат „Артхашастра“, днес Пури разгадава своите заплетени случаи в съвременна Индия. Там се носи непрестанен аромат на индийско пакори, който не знаеш къде ще те отведе. На това място Виш Пури вилнее с пълна сила в разгадаването на настоящия си случай – изчезнала млада прислужница, на която знае само малкото име, но чието откриване е въпрос на живот и смърт.

Издателство „Вакон“ ви предлага да закупите книгата „Случаят с изчезналата прислужница“ от Таркуин Хол с 13% отстъпка и безплатна доставка.