Нова Година, Васильовден, Сурваци

1
Добави коментар
kulinarko
kulinarko

Празнува се на 31 декември, срещу 1 януари.
Следващият зимен празник – Нова година, наричан Сурваки, Суро- ваки, Сурва, Васильовден, Василица.
Вечерта срещу Нова година навсякъде се кади специалната обредна трапеза, също така богата, както и бъднивечерската, с тази разлика, че трапезата е с блажни месни ястия. Задължително блюдо е пачата от варена свинска глава, готви се още кокошка, петел или пуйка, пита с пара, прави се баница със сирене с късмети – Василъовска баница.
Всички очакват този ден и тази нощ, когато старата година си отива, отиват си несбъднатите желания, несбъднатите мечти, остава чувството на благодарност за хубави мигове, за постигнатото. Напира нетърпението за новото, което ни очаква. Засилва се пламъчето на надеждата у всяка душа. Може би тази година ще е по-успешна, по-щастлива. Очакването е надежда. Живот. Желание.
Идва Нова година. Ще я посрещне всеки дом. Идва Васильовден. Ден първи. Ще има изречени и неизречени пожелания за успех, щастие, берекет и любов. Ще звъннат чашите с искрящото шампанско в полунощ във всеки дом. Идва Нова година – праг към бъдещето. За този ден на очаквания и надежди, всяка българска къщовница ще се погрижи да светне домът й, да ухае вкусно, бялата покривка на масата да трепти от чистота, украсена с елхови клонки. Детските очички ще се оглеждат радостно, очаквайки баницата със своето късметче. След полунощ настъпва обичаят, известен като сурвакане. Сурвакат деца от 2-3 до 10-12 годишна възраст. Сурвакането – този стар български обичай, е дългоочаквано от всички в къщи. Пожелания за здраве, успех, берекет се сипят с „ударите” на дряновицата по гърбината и надеждата за щастлива Нова година расте.
За този ден всяка българка ще се погрижи домът й да светне, да ухае вкусно. Върху снежнобялата покривка постелете тъмносиньо каре като празничната нощ. Наредете красиво борови клонки със златисти панделки. Сложете букет цветя, запалени свещи. Сладките да бъдат в кристални купи. Новогодишното празненство е нещо по-специално. Веселието трябва да съпровожда новогодишния празник.
Ястията за този празник са най-хубавите, които всяка домакиня може да приготви за Новогодишната трапеза. Пълна е трапезата с месни специалитети от кокошка, петел, пиле, пуйка, свинско, сарми, баница, пита, торти, десерти, предястия и напитки. Баницата с късмети и баклавата са задължителни.

GD Star Rating a WordPress rating system