Цветовете на здравословното хранене

30
Добави коментар
zdravoslovnohranene
zdravoslovnohranene

Цветовете на здравословното хранене

Световната здравна организация препоръчва приема на плодове и зеленчуци от три до осем пъти дневно. Въпреки това, количеството плодове не е единственият ключов критерий в един здравословен режим. Консумираните плодове и зеленчуци трябва да бъдат с колкото се може по-разнообразни цветове, понеже самият цвят е индикатор за полезността на съответния растителен продукт.

Червените, сини и лилави плодове и зеленчуци обикновинно съдържат антоциани, а само червените – ликопен. Антоцианите имат антиоксидантни свойства, които понижават вредите на клетъчно ниво, причинени от свободни радикали и с това си действие понижават риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, рак, макулна дегенерация и загуба на памет. Най-ярките растителни продукти също съдържат големи количества витамини и минерали, като калий, витамин А, витамин С и фолиати. Ликопенът понижава риска от рак и сърдечни пороци.

Съединения в червените и лилавите плодове или зеленчуци поддържат зрението и имунната функция на организма в добро здраве и понижават риска от инфекции на уринарния тракт.

Белият цвят се получава от полифенолните съединения с антиоксидантни свойства – антоксантини. Те се отличават и с изразените си противоракови свойства. Чесънът съдържа алицин, който понижава кръвното налягане и холестерола, като предпазва от хиретония и инфаркт.

Оранжевите и жълти цветове се дължат на каротеноидите. Те повишават имунитета, предпазват от някои форми на рак и спомагат за добро зрение. Бета-каротенът е жизненоважен за организма ни, тъй като от него той синтезира жизненоважния витамин А. В плодовете с тези цветове, често се съдържат калий, бром и витамин С.

Зеленият цвят се дължи на хлорофила. В зелените растителни храни се намират най-високи концентрации на противотуморния индол, както и на лутеин, който понижава риска от катаракта и възрастова макулна дегенерация. Витамините А, С и К са в изобилие при тях.

източник puls.bg

Коментари