Ламинат vs. паркет

16
Добави коментар
TinaSV
TinaSV

Ако ви предстои монтиране или смяна на подовите настилки в дома, неминуемо сте се сблъскали с проблема – паркет или ламинат. Разбира се всеизвестно е, че ламината е в пъти по-евтин от паркета, но дали тук няма да е вярно твърдението, че евтиното излиза по-скъпо. Това трябва да решите вие, аз само ще представя информацията, която имам,а изводите и решението си е само ваше.

Масивен паркет Масивният паркет е изцяло изработен от един слой дървен материал. Предлага се като готов продукт или заготовка, която може да се оцвети с масло според вашия интериор или да се лакира, за да се запази естествения вид на  дървото.

Това е най-дълготрайната и устойчива подова настилка. Масивният паркет е изключително добър изолатор и лесен за поддръжка. Стандартната на тези паркети  дебелина е 1.5 см, което позволява многократното им рециклиране и възстановяване.Това е и едно от основните преимущества на масивния паркет, наред с незаменимата му красота и устойчивост.

Основните материали, от които се изработва са контрастни по цвят и повърхност, дъб, бук, орех, череша, липа, бор, явор, клен. Използват се и други по-скъпи тропически видове като богато оцветени махагони, бамбук, окан, мербо и др.

Основните недостатъци на масивния паркет са високата цена и трудното монтиране и рециклиране. При монтаж, за предпочитане е лепене и коване, за да се избегнат максимално промените във формата, които могат да се получат с течение на времето. Понякога се изискват седмици, защото е необходима аклиматизация на материала.

Слоен паркет Дву-, три- или многослойният паркет се състои от слоеве дърво, които са залепени един за друг, като всеки следващ слой е разположен на 90 градуса спрямо  предишния. Предлагат се като готови продукти, завършени с лак или малсло.

За разлика от масивния паркет, може да бъде рециклиран най-много 2-3 пъти. Освежаването се извършва средно на 10-15 години.

Предимствата на този вид паркети е, че структурата и разположението на слоевете предпазват от деформации и дървото запазва първоначалния си вид дълго време.

Ламиниран паркетНапоследък много популярни станаха ламинираните паркети. Ламинатът се състои от горен слой – ламинат (твърд синтетичен материал, който предпазва намиращия се под него микрофилм) Втори слой – снимка имитация на дърво и трети слой – прозрачен защитен лак най-отгоре.

Ламелите се произвеждат с дебелина 6,7,8,12,14мм. Колкото е по-голяма дебелината, толкова ламината е по-устойчив.

Ламината се поставя бързо и лесно и може да се експлоатира почти веднага след монтажа. При поставянето на ламинат е много важна настилката под него. Тя трябва да бъде изравнена и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм /полифлекс/ – прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен.При качествено поставян и добра поддръжка, ламината може да устои от 10 до 15 години.

Този материал не може да бъде рециклиран, а единствено подменян. Ниската цена и лесното поставяне го правят особено привлекателен, но трябва да имате предвид, че нараняванията по него са непоправими. Предлага се в над 150 цвята и имитации на дърво.