Храни, които стимулират имунната система

47
Добави коментар
speeva
speeva

June 11, 2009

Кои храни спомагат за засилване на имунната система? Ето един кратък списък, който ще ви бъде особено полезен за да оптимизирате диетата си, така че по-рядко да тичате до аптеката или към личния си лекар.

МИДИ

Мидите са богати на селен, с което помагат на организма да синтезира специфични протеини – cytokines – които служат като щит срещу заболяванията.

КИСЕЛО МЛЯКО

Заради съдържащите се в него живи микроорганизми от групите lactobacillus acidophilus и bifidobacterium lactis (т.нар. добри бактерии), киселото мляко помага на организма да унищожава болестотворните щамове и повишава броя на белите кръвни телца.

ЗЕЛЕН ЧАЙ

Зеленият чай е богат на аминокиселината L-theanine, която стимулира активността на Т-клетките срещу болестотворните микроорганизми. Зеленият чай също така подобрява метаболизма като цяло.

ПОРТОКАЛИ

Един от най-разпространените източници на витамин С, портокалите допринасят за повишаване на нивото на антитела в организма.

РАЦИ

Подобно на мидите, месото на раците е богато на селен, микроелемент, който засилва имунната система.

ЧЕСЪН

Чесънът се ползва със заслужена слава на добър имуностимулатор заради съдържащите сяра съставки, които помагат на организма да се бори с инфекциите.

МОРКОВИ

Морковите са основен източник на бета каротен, който стимулира образуването на Т-клетки в организма.

СПАНАК

Голямото количество антиоксиданти в спанака има мощно имуностимулиращо действие.

СЛАДКИ КАРТОФИ

Подобно на морковите, сладките картофи са богати на бета-каротен и допринасят за усиленото образавуне на Т-клетки от организма.

ГЪБИ

Гъбите съдържат голямо количество бета глюкани, които също като бета-каротена водят до засилено производство на Т-клетки.

СЬОМГА

Сьомгата съдържа голямо количество на омега-3 мастни киселини, които подпомагат фагоцитите в организма да се борят по-ефективно с инфекциозните причинители.

ЧУШКИ

Чушките са богати на витамин С, благодарение на който организма произвежда по-големи количества интерферон – антитяло, което покрива клетките и ги защитава от вирусите.

БРОКОЛИ

Броколите съдържат глюкозинолати, които са богати на сяра вещества, които по естествен път стимулират антиоксидантната защита на организма.

ЕЧЕМИК

Подобно на гъбите, ечемикът съдържа голямо количество бета глюкани, полезни със своите антиоксидантни и антимикробни свойства.

По материали от: ecosalon

Био на автора: Севдалина Пеева:Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: здравословно хранене, интересно, Разни

Автор: Севдалина Пеева