Билки, които помагат при кашлица

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Кашлицата е сред едно от най-често срещаните неразположения по време на настинка и грип. Нелекувана, тя може да доведе след себе си редица усложнения. Дори лекото покашляне не бива да бъде подминавано.

Освен таблетките и сиропите, които лекарят би ви назначил, има няколко билки, които е добре да приемате под формата на чай. Те успокояват напрежението в гърдите, отхрачват и засилват имунитета.

Мента

Основна и активна съставка в ментовите листенца е ментолът. Тази билка е част от редица медикаменти за лечение на кашлица, а също така и хрема. Тя успокоява гърлото и гърдите. Може освен под формата на чай да си правите инхалации с ментово масло или да капнете няколко капки във ваната.

Мащерка

Има приятен аромат и освен ценна подправка в кулинарията е и мощно средство за справяне с кашлицата. Препоръчва се при респираторни проблеми по време на простуда, а проучвания показват, че тя има благоприятно действие и при остър бронхит. Приемайте я под формата на чай или правете инхалации.

Евкалипт

Успокоява възпаленото гърло, както и кашлицата. Евкалиптът се използва и за направата на мехлеми, които се прилагат локално при болки в гърдите, кашлица.

Борови пъпчици (връхчета)

Богати са на етерично масло. Чаят от тях помага при упорита кашлица и бронхит. Добре е да правите и инхалации с борови връхчета.

Корен от иглика

Билката има отхрачващо действие, успокоява кашлицата. Действа благоприятно при бронхит, астма, коклюш. Има противовъзпалително действие благодарение на салициловата киселина, която се съдържа в нея.

Бръшлян

Също като корените от иглика, съдържа вещество, наречено сапонин. Има отхрачващо действие и в аптечната мрежа се предлагат много медикаменти с извлек от бръшлян. Помага при бронхити и инфекции на горните дихателни пътища.