Свиленград пропищя от уриниращи в мивки бежанци

13
Добави коментар
tedy79
tedy79

Бежанци от Сирия са започнали да повреждат имущество в Транзитния център в свиленградското село Пъстрогор. Честа гледка е мъже да уринират направо в мивките, защото упорито не искат да ползват за целта тоалетните. От лагера вече започва да се носи лоша, тежка миризма, а хигиената, за която би трябвало да отговарят настанените там хора, е под всякаква критика.Това разкриха пред в. „Десант“ юристи, на които, по обясними причини изданието не цитира имената. По думите им, част от чужденците преграждали помещенията с чаршафи, които после ставали неизползваеми, а само един комплект от тях струва на държавата 35 лв.

В Свиленград недоволството на местните към бягащите от войната в Сирия също расте. С провал са приключили повечето опити на сирийци да наемат квартири в малкия град. Леглото в града струва 15 лева на вечер. Свиленградчанин предложил наследствената си къща под наем на две сирийски семейства срещу 300 лв. на месец. Човекът бил принуден да изгони наемателите на третия месец, след като къщата била буквално опустошена, разказват в граничния град.

В момента, за да стане обитаема, в сградата трябва да се вложат изключително много пари, които българското семейство няма откъде да намери. В Свиленград хората разказват и за двама чужденци, настанени в Пъстрогор, които започнали да посещават службите на протестантската църква. Пасторът обаче им забранил да стъпват там, след като разбрал, че те са задигнали пари от даренията на вярващите.

Адвокати разкриха, че иначе почти никой от бягащите сирийци не искал да остава в България. Нашата страна им била като вариант за краен случай. Казвали, че бягат от войната, но в действителност те бягат, както и много българи, към по-уредения живот в Западна Европа, твърдят защитници, които са наемани по делата в Районен съд – Свиленград.

На 100 процента от нарушителите прокуратурата им предлага споразумения, при минимално наказание от 6 месеца условно и 200 лева глоба. Максималното наказание при нарушенията по член 279 от НК за незаконно преминаване през границата е 5 години.
Адвокати обясниха и за друг проблем, които се създава покрай делата срещу търсещите убежище у нас. Често идентификацията на бежанците се оказва трудна.

Преди малко повече от половин месец сириец сменил три самоличности в рамките на 72-часовото му задържане. На властите помогнал единствено фактът, че край границата били открити няколко захвърлени документа за самоличност, сред които и картата на въпросния нарушител. Само така той бил познат по снимката и идентифициран. Оказва се, че голяма част от сирийците заявявали на процесите, че искат да се върнат в Сирия, защото не искали да остават за дълго време в пренаселените домове в Пъстрогор и Любимец и че не можели да живеят с 65 лв. джобни на месец.

Тук отваряме скоба, за да припомним, че издръжката на един бежанец от Близкия изток струва на българската държава 1100 лв. месечно. В същото време български пенсионери живеят в пълна мизерия с нищожни средства от порядъка на 150-300 лева месечно.

Тези дни стана ясно, че за построяването на нов лагер се оглежда и базата на бившето ракетно поделение край димитровградското село Брод. Ръководството на община Димитровград засега декларира, че няма нищо против там да бъдат настанени бягащите от гражданската война в близкоизточната държава сирийци. Както вече писахме, военният министър трябваше да получи доклад за нефункциониращи военни имоти, където много бързо могат да бъдат подслонени чужденците. В момента капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е близо 2000 лица. Към момента той е надхвърлен с над 520 места.

Само за два дни на българо-турската граница са заловени 244 нелегално преминаващи. От тях 177 са от Сирия, а 67 – от други държави. Досега се говореше, че бившите казарми в Харманли и Симеоновград ще станат убежище за нелегалните. От няколко дни обаче все по-усилено се говори и за бившето секретно поделение край Брод. Обектът никога не е бил изоставян, не е оставал без охрана. Какво е точно състоянието на сградите, знаят само военните. Както и колко пари ще трябва да бъдат налети там, за да станат обитаеми.

Бившите казарми в Симеоновград, например, ще могат да приютят първите бежанци най-рано напролет. Там сградите са в окаяно състояние и трябва да се ремонтират. От общината информираха, че вече се правят финансови разчети за ремонта на бившия спален корпус на старшини-школниците, но все още няма окончателно решение на правителството, нито отпуснати средства.

За да бъде извършен ремонтът, по предварителни разчети са необходими около 2 млн. лева. Преди време правителството на ГЕРБ отпусна 200 000 лв., за терен около Симеоновград, където да бъдат настанени бежанци. Това не стана, а теренът бе запуснат. Сега отново се разчиства от високите треви и плевели. Областният управител на Хасково Кадир Исов каза, че в момента в региона има достатъчно сгради, които могат да се реорганизират при нужда, но решението за това принадлежи на Националния оперативен щаб.

Освен всичко това, БЧК подготвя sms кампания с единен кратък номер за набиране на средства в помощ на бежанците от Сирия. Кампанията обаче не е започнала, защото продължават преговорите с мобилните оператори. Практиката на Червения кръст показва, че най-лесно се събират средства чрез sms кампании. Засега на сайта на организацията е публикувана банкова сметка, по която желаещите могат да преведат пари за сирийските бежанци у нас.