Как да изберем часовник?

15
Добави коментар
stoineff
stoineff

Всичко започна когато брат ми се прибра от бригада в САЩ. Беше купил от един аукцион оригинален часовник PIERRE CARDIN, на относително добра цена около 350 – 400 долара (Не съм сигурен вече в точната цифра). 
 Та аз го бъзнах, къде на истина къде на майтап, че PIERRE CARDIN може да е лидер в производството на вратовръзки, но далеч не прави най – добрите часовници (уточнявам, че ставаше дума за механизъм, а не за дизайна).

Така от дума на дума стигнахме до най – скъпите часовници и до лидера (поне за мен) Patek Philippe. Сега тук няма да обяснявам, че в топ 10 поне 3 от най – скъпите часовници са с тази марка. Нито ще коментирам, че някои от тях струват по 11 милиона долара .

Сами разбирате, че въпросния часовник (този на брат ми), като механизъм не беше нищо особено, нито пък качествата на материалите, с които беше изработен. Така започнахме да търсим вярното съотношение между дизайн – цена и качество на изработката. Открихме много добри попадения във високия клас и скъпите часовници, което е и логично. Лошата новина там е, че повечето са с колекционерска стойност, която също повишава цената им изкуствено.

Най – добрите масови часовници се оказа, че струват между 2000 и 5000 лв. произведени са от Швейцарска фирма, от хирургическа стомана са и разбира се – механични. Марки няма да споменавам, известни са. Естествено за повечето хора това са много пари така, че се замислихме за компромисите, които може да се направят, за да стане по – достъпен (финансово), а същевременно да е здрав и готин. Репликите и двамата не ги харесваме, така че ги отхвърлихме почти веднага (за феновете на дизайнерските стоки предполагам това е удар под кръста). Той си хареса от новите LED дизайни на часовници , които честно казано на мен са ми ултрамодерни и претенциозни (ама той е по – млад от мен, може като порасне да поумнее). Въпреки това, качествен такъв часовник може да се купи за сума до около 50 лв. от онлайн магазините (като Тик.бг примерно). Това в скобите го казвам защото аз видях там часовник, който е с добър механизъм (за жалост кварцов), но от неръждаема, хирургична, бяла стомана, с бял циферблат и хронометър. Изглежда солиден и точен. Разбира се друго, което впечатлява в него е изумително ниската цена. Вижте го тук.

От нашия спор единствения извод до, който стигнахме е, че за всеки джоб и вкус има добър часовник. Ако можете да си позволите 1.5 милиона ви препоръчвам Hublot, или Patek Philippe..

Ако пък сте с по – скромни възможности търсете компромиси, но разумни все пак часовника освен средство за мерене на времето е аксесоар, който допълва цялостната визия на определения човек.