Дребни сладки за всеки повод

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Вместо всеки път, когато дойдат ненадейно гости, да изпадате в ужас с какво да ги черпите, то винаги имайте по една партида от вкусните дребни сладки, подходящи за всеки повод.

Портокалови сладки

Необходими продукти: 125 гр. меко масло, 1 ч.ч. кафява захар, ½ ч.ч. бяла захар, 2 яйца – стайна температура, 2 с.л. разтворимо кафе, 2 с.л. топла вода, 1 ч. л. сода бикарбонат, 2 с.л. какао, 2¼ ч.ч. брашно, 150 гр. нарязан шоколад, 1 ч. ч. орехови ядки, нарязани, настърганата кора от един портокал

Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват, най-добре с миксер. Добавят им се яйцата – едно по едно. Кафето се разтваря във вода и се добавя в сместа. Бъркайки, с лъжица се добавят сухите съставки, нарязаният шоколад, ядките и кората от портокал.

Получената мека и леко лепкава смес се обърква с лъжица и се остава 45 мин. да престои в хладилника.

От сместа се оформят малки симпатични топчета с големината на орех. Сплескват се леко и се подреждат на разстояние в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в загрята на 150 °С фурна за 15 минути.

Малки сладки

Необходими продукти: 2 белтъка, 120 гр. захар, 120 гр. орехи, 150 гр. натурален шоколад, 1 ч.л. течна ванилия

Начин на приготвяне: Фурната се включва на 180º да загрява. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Постепенно се добавя захарта, като разбиването продължава до получаването на лъскава и твърда маса.

Орехите и шоколадът се начупват на ситно и се разбъркват внимателно с белтъка. Накрая се добавя и ванилията, и се разбърква леко.

Голяма тава се покрива с хартия за печене. С лъжица се сипват купчинки от белтъците. Важното е да има поне 2 см. разстояние помежду им. Когато ги сложите във фурната, я изключете. След 3 часа са готови, при условие, че не я отваряте и пипате. Разбира се, може да ги опечете и при включена фурна за около 25-30 мин.

Сладки с кимион

Необходими продукти: 5 1/2 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.л. лимонова кора (настъргана), 1 1/2 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2 ч.ч. олио, 3 яйца, 3 с.л. прясно мляко, 3 с.л. кимион на зърна

Начин на приготвяне: В голяма купа се смесват брашното, захарта и бакпулверът. Прибавя им се олиото и се бърка, до получаване на трошлива смес. В друга купа се разбиват яйцата, млякото, кимиона и лимоновата кора, докато се получи гладка смес. Прибавят се към брашняната смес и се бърка до получаването на гладко тесто.

Ако е прекалено твърдо, то му се добавя 1 с.л. мляко. Тестото се разточва на кора върху набрашнена повърхност с дебелина 0.6 см. С помощта на кръгла чаша се изрязват кръгчета с диаметър 5 см. Сладките се нареждат върху постлана с хартия и намазана с олио тава на 5 см. една от друга. Пече се на 190 С, 7-10 мин., докато краищата леко покафенеят.

Чудни дребни сладки

Необходими продукти: 2/3 кутийка майонеза (около 130-150 гр), 100 гр маргарин или краве масло, 1 яйце, 2/3 ч.ч. захар, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, загасена с оцет, 1 ванилия, 3/4 ч.ч. смлени орехови ядки, 3 ч.ч.(по 220 мл) брашно, захар и канела – за овалване

Начин на приготвяне: От посочените продукти се замесва меко тесто. От него се късат парчета и се оформят големи колкото орех топчици, които се овалват в захарта и канелата. Редят се в тава, подмазана с малко олио. Пекът се в загрята на 180 г фурна, докато поруменеят.