Забравете за телефона си…

5
Добави коментар
lubopav
lubopav

Забравете за телефона си, казвам ви – на мига!

Помните ли когато си купихте/получихте в подарък нов, красив, скъп, шарен и лъскав телефон с хиляди функции? С него можете да сърфирате в интернет, да правите супер готини снимки с високо качество, които да качвате във фейсбук, да сте свързани нон-стоп с приятелите си, с чата, със социалните мрежи, да слушате музика, да играете на игрички, дори онлайн, да преглеждате новините, да разменяте мейли, ох… задъхващо добри са тези телефони! Само дето кафе не варят и понякога точно телефонната им фукция куца  

Толкова са добри, че направо измъкват живота ви през…дисплея си. Днес няма да се занимавам с темата “Дали пък умишлено не са разработени така”  

Колко често сте виждали, или сте участвали в подобни сценки: Лягате си вечер и вместо да почетете от книгата на нощното шкафче, грабвате телефона и разцъквате една игричка? Или пък си проверявате фейсбука? Или пък мейла – там може да има невероятно важно писмо, на което трябва да отговорите в 11 вечерта. Човекът до вас остава незабележим. Или и той не ви забелязва, защото цъка на неговия умен телефон. Ставате сутрин и още преди да сте отворили очи – проверявате през телефона какво става във фейсбук. Чакате на спирката, снимате нещо много важно, и докато пътувате в автобуса го качвате във всичките си профили в социалните мрежи и проследявате колко харесвания събира. Сядате в метрото, а около вас е пълно с млади и не толкова млади хора, всеки увесил и забил нос в дисплея на телефона си. Кой слуша оглушителна музика, играе игрички, преглежда новините. Вървите през градинката, или по улицата – и пак преглеждате през телефона какво се случва във виртуалния свят. Втурвате се в офиса, забърквате си задължителна доза кафе и се втурвате в заседателната зала. Уф, че скучно! Добре, че има телефон, през който да следите какво се случва “навън”. 

Отивате на среща, а момичето/момчето отсреща пак е с телефон в ръка. Снима, поства, коментира всяка ваша стъпка. Носят ви вечерята – аууу, супер – перфектен момент да я снимате и покажете във фейсбук. Отивате на купон – всички са наизвадили телефоните, кой прави снимки, кой видео, всеки публикува някъде из мрежите и зорко следи с каква популярност се движи поста му. 

Отивате на излет. Урааа! В парка, в планината, в гората. На всяка крачка се правят снимки и прилежно се поства. На рождения ден на племенницата ви, на изписването на новото бебе, на всеки специален, или случаен повод – всеки изживява деня си през дисплея…

А в това време животът минава покрай вас. Забелязахте ли колко красива е усмивката на човека до вас? Забелязахте ли какво изобилие на цветове, форми, настроения има около вас? Забелязахте ли малките случки – как онзи дядо се чудеше как да пресече улицата, а една жена го хвана за ръка и го преведе? Забелязахте ли усмивката озарила лицето на малкото момченце, което получи дълго мечтания сладолед? А забелязахте ли как ослепително греят слънчевите лъчи, забелязахте ли облаците, заели причудливи форми? Забелязахте ли колко е красив градът ви, как всички пъплят като мравки, забързани в своята цел и посока? Забелязахте ли малките истории, белязали лицето на всеки минувач? Забелязахте ли момичето, седнало на стълбите, което попива сълзите си? Забелязахте ли трепета в погледа на онзи младеж, който чака на спирката, стиснал букет цветя? Ами аромата, цвета, вкуса на вечерята, която снимахте? Забелязахте ли я? Насладихте ли й се истински? Или просто ги живеете през дисплея на телефон?

Животът е толкова хубав! Толкова цветен! Във всичките му проявления, всичките му краски. В крайна сметка сме тук, именно за да ги преживеем, да вкусим от всичко, да опознаем себе си и света. И колкото и да е шарен и красив дисплея на телефона, той е само една иглена дупчица в огромния прозорец, който се отваря през собствените ни сетива. Не се чудете как да убиете времето, а го използвайте като най-ценния си актив. Нямате нужда от телефон, за да разнообразите минутките които минават в офиса, в автобуса, или докато чакате за срещата си. Бъдете изследователи, като децата – намерете си нещо интересно, което да провокира вниманието и сетивата ви, нещо което да се превърне в преживяване!

Въпросите горе са риторични. Вие сте тези които решават – дали избирате вие да живеете този живот, или някой друг да ви живее…през дисплея на телефона. Може би четете това през телефона си? Изгледайте видеото отдолу. И поне за ден – забравете за телефона си.

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!

Tags: вманиачен в телефона си, живот през телефона, животът минава покрай теб, модерни телефони, смартфони