Лечение на хроничен панкреатит

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Хроничен панкреатит е възпалително заболяване на панкреаса, което се влошава с течение на времето. Болестта нанася необратими вреди на панкреаса.

Остър панкреатит

Учените са установили, че хроничният панкреатит обикновено се предшества от остър, който се появява без предупреждение. И двата вида панкреатит са най-често причинени от злоупотребата с алкохол.

Развитие на заболяването и честота

Болестта се развива с остри атаки на възпаление на панкреаса и увеличаване на честотата и тежестта им. Панкреасът се калцира след около 8 до 10 години от проявата на първото възпаление. Специализираните власти са изчислили, че всяка година до 23 на всеки 100 000 души по света развиват хроничен панкреатит.

Симптоми

Симптомите на остър и хроничен панкреатит са подобни. Те включват коремна болка, гадене и повръщане, повишена температура, жълтеница, шок и загуба на тегло. Симптомите на хроничен панкреатит са по-продължителни от тези на острия.

Рак

В гастроентерологията се съобщава, че макар и рядко хроничният панкреатит може да доведе до рак на панкреаса.

Лечение

Лечението включва преодоляване на болката и строга диета. Прави се ендоскопско изследване, за да се види състоянието на панкреаса. При тежки случаи се прави операция за отстраняване на част от панкреаса.

Диета при панкреатит

Една здравословна диета, с ниско съдържание на мазнини може да направи много за ограничаване на панкреатита. Яжте малки количества храна, разположени през целия ден, а не три големи хранения. Заменете наситените мазнини със студено пресовано масло. Заменете кофеина, алкохола и газираните напитки с плодови сокове и вода. Яжте богати на фибри храни като кафяв ориз, както и храни с високо съдържание на протеини, като пилешко и риба. Увеличете приема на антиоксиданти, като ядете повече плодове, зеленчуци и тофу. Изхвърлете от употреба всякакви пикантни храни и преработени такива, като салам, наденица, кренвирши и др. п.