Книгите, които трябва да прочетете | Teenproblem.net

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Тийнейджърството е най-подходящото време за четене на книги. Тогава имаме достатъчно свободно време, не сме много натоварени и  можем да си изберем доволно количество книги, с които да обогатим общата си култура. В тази връзка има четива, които ще ви пленят със своите идеи и сюжет и които задължително трябва да прочетете. Постарахме се да подберем книги от различни по народност автори и същевременно да не намалим качеството на класацията.

 

 

Крадецът на книги

 

Тази книга е от онези, които дълго ще помните и ще препрочитате. Зюсък майсторски я е заредил с някаква обсебваща магия, която те кара да не отделяш поглед от страниците. Романът разказва една от онези истории, които искрено желаеш никога да не свършват. Странната симбиоза между красотата и силата на думите и ужасът от Втората световна война правят книгата уникално и ненадминато изживяване, което е задължително за почитателите на добрата литература.

 

1984

 

Това е може би най-добрият антиутопичен роман, който очертава противните страни на имагинерното тоталитарно общество. Силата на романа е толкова голяма, че въвежда термини, които и до днес се използват за описване на цели, политически и социални явления. Едва ли ще намерите човек, който да не е чувал за „Големият брат“, негов създател е именно Джорж Оруел, авторът на 1984. По-късно продукцията Big Brother е взаимствала образа му, за да го постави в основата на успешното реалити предаване. Романът е тежък заради сериозността, жестокостта и омраза, извиращи от сюжета, но всяка една страница си заслужава усилията, защото след него ще бъдете променени.

 

Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет

 

Това е един от най-добрите философски романи. Използвайки историята за мотоциклетите и пътешествията като фон за историята си, Робърт М. Пърсиг представя своите разсъждения и онзи интимен процес на самовглъбяване, чрез който осъзнаваш колко много философия има в животът ти. Книгата изобилства с множество житейски истини, предадени по един обсебващ и запомнящ се начин, който ще ви накара да заобичате философията.

 

Химера

 

„Химера“ на Дензъл Ребеловски е единственият ни български представител в класацията и отрича митовете, че в последните години не се издават качествени български книги. До голяма степен скандален и циничен, романът убива всички широко разпространени заблуди за смисъла на живота, любовта и разбирането ни на света. Ако искате да получите болезнено реална, дори на моменти отвратителна картина на реалния свят, то горещо ви препоръчваме „Химера“ – „Книга за всичко и за нищо, за всеки и за никой, за теб и против теб.“