Островите Уолис и Футуна (Wallis and Futuna Islands)

70
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Уолис и Футуна е задморско владение на Франция, между Фиджи и Самоа, намиращо се в южната част на Тихия океан. Площта е 274 кв. км. Трите основни острова от които е съставена страната са Уолис, Футуна и Алофи. От 1961 до 2003 г. островите са били със статут на задморска територия. От 2004 г. имат статут на задморска общност.

През 1842 г. местното население иска помощ от Франция за защита от избухнал бунт на островите. През 1887 г. кралицата на Увеа (о. Уолис) подписва договор, с който признава „държавата“ си за френски протекторат. Кралете на Сигаве (о. Футуна) и Ало (о. Алофи) подписват същите договори през 1888 г. Административно островите са придадени към тогавашната френска колония Нова Каледония.

През 1917 г. трите кралства са присъединени едно към друго от Франция и е образувана колонията Уолис и Футуна, която административно отново е придадена към Нова Каледония.

През 1959 г. е проведен референдум, на който населението решава статута да бъде на задморска територия в състава на Франция. Взетото решение от проведения референдум влиза в сила на 1 януари 1961 г.

Уолис и Футуна се управлява от главен администратор. Местни органи на властта са Териториална асамблея, Съвещателен орган при администратора – Съвет на територията. Представители на островите в парламента на Франция са 1 депутат и 1 сенатор. 

В страната се отглеждат кокосови палми, копра. Добре развит е и риболова.

Климата е тропичен, океански със средна годишна температура 27Сº.